dimarts, 14 de gener del 2014

PROVES METEOROLÒGIQUES POPULARS

Remenant per la gran xarxa (la World Wide Web) hem pogut trobar més informació de diferents proves populars per saber quina serà la meteorologia de l'any. Pel que em vist hi ha molta gent del territori català,que fa ús d'aquestes proves i, de ben segur, aquí al municipi de les Piles també hi haurà pagesos i gent gran que les practiquen a fi de saber com es distribuïran les pluges al llarg de l'any.
 

En Pauet de Sta Pau fent la prova de la ceba.
La prova de la ceba es fa per Cap d’Any. Cal agafar una ceba i partir-la per la meitat. La part blanca de la ceba es considera l’hivern, és a dir, comprèn els mesos de gener a juny, de manera que del cor de la ceba enfora s’aniran situant el clofolls, essent gener el més petit i juny el més gros; el sector rogenc de la ceba es considera l’estiu i, per tant, abasta els mesos restants, de juliol a desembre. El procediment de col·locació dels clofolls de ceba és el mateix però ara a la inversa. El pas següent és posar una cullereta de sal (de mida de cafè) a cada clofoll. Tot seguit, es deixa la preparació una nit a la intempèrie i l’endemà al matí es fa la lectura dels resultats. Aquesta interpretació és pluviomètrica. Per tant, els clofolls només indiquen si els mesos de l’any vinent seran més o menys plujosos.

L’altra és la prova de Santa Llúcia. En aquest cas, el mètode que s’utilitza és diferent. Cal fixar-se en el temps que fa cada dia des de Santa Llúcia (13 de desembre) fins el 25 de desembre, dia de Nadal. La feina és doncs observar l’estat del cel. Tot plegat suma dotze dies, que representen els dotze mesos de l’any. El dia 13 es compta com a gener, el 14 febrer i així successivament fins el 25, desembre i darrer mes de l’any. Però això no és tot. Per Sant Esteve, 26 de desembre, es fa el mateix procediment però a la inversa. Aquesta segona part s’estén de Sant Esteve fins el dia de Reis, 6 de gener. Aleshores, una vegada anotat el temps per a cada dia-mes (tindrem 24 dades), es compara el temps dels dos mateixos mesos i es fa la mitjana. Si un abril ha sortit plujós (perquè aquell dia va ploure) i un altre assolellat (perquè aquell dia va fer sol), s’anota que l’abril no serà ni molt ni poc plujós.
 
Ara per ara, sembla que ja fem tard per posar en pràctica aquestes proves meteorològiques populars i que ens haurem d'esperar al desembre de 2014 per la prova de Santa Llúcia, o bé al cap d'any 2014 per fer la prova de la ceba. 

 
Informació complementària: