dimarts, 11 de març del 2014

ELS JASPS TAMBÉ CUINEN (1a part)!


Qui diu que el jovent no valora la bona cuina, no cuina i no sap cuinar? 

Les Piles està replè de gent jove que li agrada menjar bé, que cuina i que, fins i tot, li queden uns menjars ben deliciosos. Una mica d'un i una mica de l'altre aquí tenim un primer plat, un segon, uns postres i un acompanyament que configuren la primera part de Els Jasps també cuinen![1].

El Xavi, el Daniel, l’Esther i el Llorenç ens fan arribar una de les seves receptes preferides. Potser si féssim un dinar o sopar amb aquesta combinació acabaríem massa tips, però vosaltres teniu la llibertat de fer-les servir amb les combinacions que trobeu més apropiades. 



RISSOTO DE BOLETS
Xavi Roca Trull


Ingredients:

  • mantega
  • ceba
  • arròs
  • vi (negre o blanc)
  • brou de pollastre
  • parmesà
  • bolets


Preparació: 
  1. Sofregir a banda els bolets.
  2. En una cassola sofregir la ceba amb una mica de mantega.
  3. Quan la ceba està daurada, afegir-hi l'arròs fins que aquest quedi transparent. Anar-lo remenant perquè no s’enganxi.
  4. Afegir un got de vi i esperar a què l’arròs se’l begui.
  5. Anar afegint, poc a poc, el brou a l’arròs fins que aquest quedi cuit.
  6. Per últim, afegir el formatge parmesà ratllat i els bolets. Remenar la barreja i llest per ser servit.



FILET DE PORC A LA SAL AMB SUAU DE PATATA I CREMA D’AMETLLES
Daniel Hernández Montalà

Ingredients (per dues persones):


  • 450 g de filet de porc
  • 800 g de sal gruixuda
  • 100 g d’ametlles torrades
  • 300 g de nata
  • 300 g de patata
  • 1 clara d’ou



Preparació:

  1. Col·locar una base de sal prèviament barrejada amb la clara d’ou a la safata del forn. Afegir-hi el filet de porc a sobre, tot cobrint-lo amb la resta de sal.
  2. Posar-ho al forn a 180 graus uns 20 minuts. Tot i que el temps depèn del pes del filet.
  3. Mentrestant, bullir les patates. Quan ja estiguin fetes, passar-les per la batedora amb oli d’oliva i nata.
  4. Havent fet el suau de patata, començar a preparar la salsa d’ametlles. Posar la crema de llet a la paella i esperar que arrenqui el bull.
  5. Quan bulli afegir-hi la picada d’ametlles prèviament torrades i fer reduir la salsa fins que agafi consistència.
  6. Es pot servir el filet de porc amb una mica de crema d’ametlles pel damunt i una mica de suau de patata al costat.



QUELIS DE PARMESÀ I ORGENGA DE CA LA MARCELINA
Esther Alcaraz Cadens


Ingredients massa principal


  • 250 g farina normal
  • 250 g farina de força
  • 100 g farina integral
  • 1 culleradeta de sal fina
  • 225 ml aigua
  • 25 g llevat fresc
  • 100 ml oli d’oliva
  • 100 ml oli de gira-sol


Ingredients condiments

  • Parmesà en pols
  • Orenga
  • Sal Maldon


Preparació:

  1. Primer de tot, barrejar les farines en un recipient i afegir-hi la sal. Per altra banda escalfar l’aigua fins que quedi tèbia per tal de dissoldre el llevat fresc.
  2. Al recipient de les farines fer un volcà i al centre tirar els olis i l'aigua amb el llevat ben dissolt i barrejar-ho tot amb una cullera de fusta.
  3. Un cop la massa sigui manejable, passar-la al marbre i amassar-la fins que tot estigui ben barrejat. Fer una bola amb la massa, posar-la en un recipient, tapar-la amb film transparent i deixar que llevi fins que dobli el seu volum.
  4. El següent pas és col·locar la massa sobre el taulell i pastar per treure l'aire. Observar que no és una massa enganxosa i que, per tant, no cal posar farina ni al marbre ni enlloc. Aquest és el moment de condimentar les galetes salades amb l’ingredient que es desitgi (nosaltres hi afegim bastant de parmesà i orenga). Cadascú pot adaptar-les al seu gust.
  5. Estendre amb el corró fins que tingui un gruix d’entre tres o quatre mm, més o menys. Aleshores ja es pot anar tallant la massa amb el motlle que es desitgi (s’aconsella un semblant a la forma de les Quelis). I tallar les galetes el més juntes possible per tal d’aprofitar bé la massa i no amassar-la més de tres vegades (les restes que quedin obviar-les ja…).
  6. Un cop les Quelis estan tallades, escalfar prèviament el forn a 170º.
  7. Aquest és el moment  d’anar-les col·locant a la safata de reixes del forn, sobre un paper vegetal i punxar-les amb una forquilla.
  8. Quan el forn està calent, posar la safata de Quelis durant 35-40 minuts. Després, refredar-les ràpid sobre el marbre i condimentar amb sal Maldon al gust.



MATÓ DE LLET DE CABRA
Llorenç Montalà Balcells


Ingredients:


  • llet de cabra fresca
  • vinagre


Preparació:

  1. Posar la llet de cabra en un pot, cassó o olla i fer-li arrencar el bull.
  2. Un cop hagi arrencat el bull, posar-hi un bon raig de vinagre i remenar. Veure que es van formant grumolls i que es va separant la part sòlida de la part líquida. Si veieu que no es formen els grumolls podeu afegir-hi més vinagre.
  3. Un cop els grumolls ja siguin ben grossets es procedirà a colar la barreja. Posar un drap de cotó humit, de forats petits, al damunt d’un escorredor, tirar la barreja i esperar que es vagi escolant la part líquida.
  4. Un cop més o menys escorreguda l’aigua, agafar les puntes del drap, cargolar-les i estrènyer-les una mica per acabar de fer sortir l’aigua.
  5. Al desenrotllar el drap, quedarà una espècie de panet de mató. Deixar refredar i posar a la nevera.
  6. El mató es pot menjar sense cap acompanyament, o bé acompanyat de mel i nous, o de qualsevol melmelada per postres.



Perquè encara que ja faci ben bé 19 anys d'aquell famós anunci dels JASP i, malgrat tots els matisos possibles, els joves continuen sent “joves més que suficientment preparats”. Almenys els de les Piles!





[1] JASP (Jóvenes aunque sobradamente preparados). Acrònim forjat amb l’espot publicitari del cotxe Renault Clio l’any 1995. 
Podeu veure un dels espots publicitaris al següent enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=_gpfEC0rKFY.
D’aquest acrònim sorgeix l’etiqueta de generació JASP, per caracteritzar y designar als joves dels principis dels anys noranta. Tot i així, avui dia, molts qüestionen de valent la veracitat d’aquest terme per tal de definir els joves dels anys noranta. Aquí en teniu un article bastant interessant: http://davidjimenezblog.com/2012/10/17/la-nueva-generacion-jasp-jovenes-aunque-sobradamente-perezosos/