dijous, 6 de setembre del 2012

JORDI CASTELLS CADENS


  
Veí de les Piles i, en el seu temps lliure, entre moltes altres activitats, Regidor de Joventut i Festes a l’Ajuntament de les Piles.

P: Des de quan formes part de l’ajuntament del municipi de les Piles?
R: Doncs des de les eleccions municipals que es van celebrar el mes de maig del passat any 2011. És a dir, fa un any i quatre mesos, més o menys.


P: I dins la Regidoria de Joventut i Festes quines tasques et pertoquen desenvolupar?

R: Bé, la principal funció de la meva regidoria és la d’enllaç, fer de pont, els joves del municipi i l’ajuntament.  I, a partir, d’aquí, se’n deriva tot el tema d’organitzar el que aquest estiu ha estat l’Estiu jove _ que l’anterior any va ser la setmana jove i que fa dos va ser el cap de setmana jove_; la coordinació amb l’Associació de Joves Espilencs;  i definir i desenvolupar el programa de la Festa Major amb la col·laboració de la resta de regidories de l’ajuntament, els joves i tota la gent del poble. 

Però les tasques de la Regidoria de Joventut i Festes van més enllà de les activitats festives. De manera que també es treballa – i encara cal fer-ho més_ per potenciar el màxim tots els aspectes que puguin fer que tots els joves del municipi es sentin a gust i els permeti viure aquí sense greuges comparatius, si pot ser el contrari, respecte altres zones. D’aquesta tasca n’és un exemple el projecte d’implantar un nou sistema per abastar el conjunt de veïns i veïnes del municipi _ i no parcialment com fins aleshores_ de servei bàsic d’internet i telefonia.


P: L’estiu jove ha estat impulsat per la teva regidoria, doncs?

R: L’estiu jove ha estat una iniciativa de l’Associació de Joves Espilencs amb el suport del servei de Joventut de la Conca de Barberà i de l’Ajuntament de les Piles, concretament de la Regidoria de Joventut i Festes.

Des de principis d’aquest any 2012 hi ha hagut diferents reunions entre l’Associació, la tècnica de joventut del Consell Comarcal i l’Ajuntament i des d’aquestes reunions es va perfilar el programa de les activitats d’estiu.

El que ha passat, però, és que a l’hora de posar en marxa el programa de l’estiu jove, la meva regidoria, i en general tot l’ajuntament, ha estat qui realment ha passat al davant perquè les activitats programades es duguessin a terme. I tot i que ha anat tot plegat molt bé, cal reorientar el funcionament d’aquestes activitats de manera que siguin els joves els autèntics promotors d’aquestes activitats comptant amb el suport de Joventut i Festes i de tot l’Ajuntament en general.


P: S’han assolit els objectius proposats amb l’Estiu jove?

R: L’objectiu de l’Estiu jove ha estat bàsicament fomentar les relacions entre els convilatans. En aquest territori l’hivern és molt dur i costa molt fer activitats al carrer, o fins i tot a cobert, durant el llarg hivern. Cal aprofitar l’estiu que la gent surt més de casa i hi ha més estiuejants al poble per fer activitats que aglutinin al veïnat.

Les activitats de l’Estiu jove han aconseguit aglutinar a gent de totes les edats tal i com es pretenia. Sí que és cert que hi ha hagut activitats que han estat més per joves, i altres que han estat més per canalla. Altres, en canvi, han estat més per adults. Però en general en les activitats programades hi ha participat gent de totes les edats i això ha fet estrènyer més els vincles entre la gent del municipi que ja és el que es pretenia aconseguir de bon principi.


P: Quin és, doncs, el balanç de l’Estiu jove?

R: Personalment en faig un balanç molt positiu. Sí que és cert que les activitats que es van fer al principi de l’estiu, a finals de juny, no van tenir masses assistents. Suposo que va ser que la gent encara no havia agafat el ritme d’estiu,. Però sí que hi va haver molta assistència en altres activitats, sobretot les de la primera quinzena d’agost. Crec que va ser un èxit rotund. També cal tenir en compte que el temps va acompanyar.

Crec que s’han de replantejar diferents aspectes de funcionament però l’experiència va ser molt positiva. Si ho comparem amb l’any pasta que tot es va fer més comprimit i la gent no va poder assistir en moltes coses. S’han fet moltes coses Però aquest any al ser més separat crec que ha estat millor a nivell organitzatiu i a nivell participatiu.

Cal destacar, com a cosa molt positiva de l’estiu jove, el Concert jove perquè crec que vam aconseguir que el Concert jove a les Piles s’hagi consolidat en el calendari festiu de l’estiu a la zona. Fa tres anys es va creure oportú fer més modest el concert del dissabte de la Festa Major, ja que pel fet de ser una festa tardana i que coincidia amb festes de molt renom, no era capaç d’atreure massa gent de fora. Aquesta davallada de recursos destinats al concert de la festa major es podria compensar amb un concert al mig de l’estiu (la tercera setmana de juliol), que no coincidís amb cap festa propera, considerant que així atreure gent de tot arreu. I bé, tres anys després, el propòsit que es perseguia s’ha acomplert amb èxit.


P: Què caldria millorar?

Bé, hi haurien un parell d’aspectes a tractar, però que ja avaluarem tranquil·lament desprès de la Festa Major amb l’Associació de joves. L’un és el fet d’haver començat a fer les activitats, al meu parer, massa aviat.

L’altra tema és de caràcter organitzatiu i, de fet, ja ho he comentat abans. Crec que s’hauria de deixar que tiri més del carro l’Associació Joves a l’hora d’organitzar l’Estiu Jove amb el suport de l’Ajuntament i també de la meva persona, com a regidor de joventut i festes.


P: Estem a les portes de la Festa Major de les Piles. La Festa Major també és gestionada des de la Regidoria de Joventut i Esports?

R: La Festa Major sí que potser a priori va molt lligada amb la Regidoria de Joventut i Festes, però a també va molt lligada amb tota la resta de regidories de l’ajuntament i, sobretot, amb la gent del poble de les Piles.

Cal destacar que tot el programa de la Festa Major es construeix a través de reunions durant l’any on s’intenta que hi estiguin representades totes les franges d’edat. I a l’hora d’organitzar i posar en marxa el programa potser sí que són els joves els qui tiren més del carro, però amb molta ajuda de la resta de la gent del poble.

Tant el programa com també totes les activitats que es fan durant la Festa Major es fan amb la participació de la gent de les Piles amb estreta col·laboració amb l’Ajuntament. A diferència de l’Estiu jove no només són els joves qui tiren del carro.


P: I per finalitzar, com a regidor de Joventut i Festes, que els diries per una banda als organitzadors, i per altra banda, als possibles assistents de la Festa Major?

R: Doncs abans que res, als organitzadors, voldria agrair-los-hi el fet que facin possible aquesta festa. També m’agradaria dir-los-hi que, dins la feina que comporta organitzar i passar al davant d’una Festa Major tant complerta com ho és la de les Piles, que intentin gaudir el màxim d’aquesta. I animar als qui encara no s’han atrevit a involucrar-se a implicar-s’hi, que com més siguem, més bona Festa Major farem.

Pels qui participin de la Festa Major amb nosaltres els voldria dir que serà una festa on hi hauran activitats per a tothom. Aquest any, malgrat hi ha més dies de festa major, s’ha intentat seguir la mateixa essència o estructura d’altres anys, però intentant no carregar els dies amb moltes activitats, tot deixant temps de repòs especialment pels veïns i veïnes de les Piles.

Ja sabeu que enguany la Festa Major de les Piles versa sobre el circ i que el sopar que enceta la festa el divendres cal anar-hi disfressat del circ i bé, com ja he dit, el programa segueix l’essència d’anteriors edicions.

Tot i així m’agradaria destacar canvis importants i interessants que donen força al programa com són el fet que aquest any hi haurà Pregó de Festa Major, que no hi era abans, i que a més a més serà un pregó molt i molt innovador.

També cal dir que aquest any no hi haurà havaneres, però que hi haurà un concert d’un trio cubà que ja veureu que està molt i molt bé. Tot i que, evidentment, no descartem en properes edicions tornar a posar havaneres.

Una tercera novetat a destacar és la 1a Pedalada d’orientació Nocturna de les Piles a trams  que ha substituït la cursa btt dels tres anteriors anys. L’organització creu que serà una activitat que tindrà molt bona acollida per ser quelcom innovador, atractiu i per estar molt i molt ben organitzat.

També hi ha com a novetat que el diumenge s’ha recuperat el ball de tarda després de molt temps sense fer-se.

I pels veïns i veïnes, els desitjo que els hi agradin els actes. I els emplaço a què si hi ha alguna cosa que no els agradi o creguin que es pot millorar a l’ajuntament sempre estarem disposats a escoltar-los, ja que considerem que tot el que ens puguin dir ens pot servir per millorar la nostra festa major de cara l’any vinent.


P: I després de la Festa Major què quedarà per fer des de Joventut i Festes?


Després de la Festa Major ens tocarà fer balanç de l’estiu Jove, de la Festa Major i tractar el tema de l’Associació de Joves principalment.

Des de l’Associació caldrà tractar temes fonamentals com cap on s’ha anar, quin model s’ha seguir, si es vol seguir apostant per aquest Estiu jove, buscar un model organitzatiu diferent, etc.

I també caldrà tractar temes de joventut no tant a nivell festiu, sinó més relacionats a les eines i a altres mitjans que cal facilitar als joves quant a formació, treball i altres temes que puguin ser importants per al desenvolupament d’aquest sector del nostre municipi.


Moltes gràcies Jordi per accedir a contestar aquesta entrevista i que també gaudeixis el màxim d’aquesta Festa Major!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada