dimecres, 22 de gener del 2014

TORTELL DE REIS



Ara que ja s'han acabat les festes i que sembla que tothom ja faci bondat després de tants tiberis i tant menjar dolços la Montse Montalà Balcells ens fa arribar la recepta d’un deliciós tortell de reis! Sembla un despropòsit, però així tenim gairebé un any per practicar amb la recepta que pot esdevenir un element clau i de tradició dels reis de casa vostra!

El tortell de reis té origen pagà en l’Imperi Romà. En la festivitat d’hivern en honor al Rei Saturn es repartia tortell entre els ciutadans desfavorits i aquell qui li tocava la fava esdevenia rei per un dia. Aquest tortell s’ha convertit en el dolç típic del dia de reis a Catalunya, encara que a occitània es pot menjar durant tot el gener. Gairebé no ha variat la presentació d’aquest al llarg del temps, però sí que ha anat variant el fet que qui troba la fava ja no és el rei, sinó que és qui li toca pagar el tortell. Qui li toca la figura del rei, per altra banda, esdevé el rei de la festa i és coronat.

La Montse ens explica que la seva recepta del tortell té molta història, que fa uns quants anys, més o menys vuit o deu _ diu ella _, va començar a fer provatures fent el tortell de reis acompanyada d'un llibre de cuina _ la seva debilitat _. Ens indica que la recepta era bastant complicada i que li va costar molt d'arribar a bon port.

Però el tortell de reis de la Montse es va convertir en una tradició a cal Taverner i cada any des d’aleshores hi ha hagut un tortell de la Montse al sopar de la nit de Reis. A vegades potser no ha estat massa comestible i altres més. Tot i així la cosa ha millorat bastant amb els anys i ara ja queda força bo.

La Montse explica que sobretot no ens desanimem si el tortell no queda bé a la primera, ja que ella abans no li va sortir bé ho va intentar almenys cinquanta vegades!


Ingredients:

  • 6 cullerades de mantega
  • 6 cullerades petites de sucre
  • ratlladura de taronja i de llimona
  • 2 ous
  • un raig de conyac
  • 1 vas de llet
  • 500 gr. de farina
  • un pessic de sal
  • llevat de pa
  • 1 figureta de porcellana (opcional)
  • 1 fava (opcional)
  • cabell d’àngel, xocolata o massapà (pel farcit)
  • fruita confitada o sucre fi (per decorar)



Preparació:


  1. En un bol, posar la llet i el llevat i desfer-lo. Afegir-hi una mica de farina fins que quedi una massa ni massa espessa ni massa clara. Deixar que la massa reposi en un lloc càlid duran uns 15 minuts.
  2. En un altre bol barrejar la mantega, el sucre, i la ratlladura de llimona i taronja. Reservar la massa.
  3. Una vegada ha reposat la massa, afegir els ous, el conyac, la barreja de mantega (amb el sucre...) i la resta de la farina. Remenar de nou fins que quedi una massa enganxosa. Amb la ma treballar la massa fins obtenir una massa bastant llisa i elàstica.
  4. En aquest punt, cobrir la massa amb paper film transparent enfarinat i deixar-la pujar fins que dobli el seu volum.
  5. Enfarinar el taulell i treballar la massa durant 2 o 3 minuts. Extendre la massa fen un rectangle que tingui uns 66 x 13 cm. Posar la figureta, la fava i el farciment (cabell d’àngel, xocolata, o massapà) tot enrotllant la massa en forma de braç de gitano. Ajuntar les dues puntes i posar-les a la llauna del forn. Aleshores tornar a cobrir la massa amb paper transparent untat d'oli i deixar-la reposar durant 1 hora aproximadament.
  6. Mentrestant escalfar el forn a uns 180 graus.
  7. Damunt del tortell s’hi pot posar fruita confitada i després pintar-lo amb ou batut. Si no us agrada la fruita confitada també és pot espolvorar amb una mica de sucre i d’ou batut.
  8.  Fornejar entre 30 i 35 minuts.

 TRUC _ diu la Montse_! Si voleu que quedi el tortell tou de damunt, quan el traieu del forn poseu-li damunt un drap de cotó en calent, mentre es refredi.



Bon profit!




Petita seqüència d'imatges de la creació del tortell de reis. 
Fotografies: Ariadna Hernández Montalà.


Mans a l'obra!


Barrejant ingredients.


Treballant la massa

Amassant.

La massa ja llesta per fer el tortell.

Farcint el tortell 1.

Farcint el tortell 2.

Roscant el tortell.

A punt per posar al forn!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada