dimecres, 25 de juny de 2014

PER SANT JOAN, LICORS DE NOUS VERDES

El passat dijous 20 de juny entrava oficialment l'estiu astronòmic, dit altrament el solstici d'estiu. El solstici implicava que la nit de dijous seria la nit més curta de l'any, malgrat que l'entrada de l'estiu tradicionalment es celebri el dia 23 de juny amb la revetlla de Sant Joan.

I entre aquestes dates, la del solstici d'estiu i la de Sant Joan, és quan cal collir les nous
verdes per fer-ne licors tant típics del nostre país com ara la ratafia de nous verdes i el vi de nous. Probablement si elaborem aquests licors una mica més abans o una mica després de l'entrada a l'estiu i/o de Sant Joan el resultat sigui si fa o no el mateix. 

Però el cas és que, a part que trobem nous verdes d'una bona mida en aquestes dates, tradicionalment es creu que per Sant Joan les herbes i plantes adopten i tenen virtuts màgiques i, per tant, val la pena respectar les dates i les tradicions tot esperant que surtin uns deliciosos licors que puguin delaitar els nostres paladars durant tot l'any que procedeix la seva elaboració. 

A pesar que de receptes de licors tant nostrats com la ratafia i de nous n'hi ha com "tants caps tants barrets", a continuació compartirem amb tots vosaltres una recepta de ratafia que ens ha proporcionat el Ferran i una recepta de vi de nous que ens ha facilitat l'Anna. Aquestes dues receptes de licors tenen en comú, a grans trets, que utilitzen nous verdes collides per Sant Joan i que cal deixar reposar quaranta dies a sol i serena

Esperem que aquestes receptes us sedueixin, us generin curiositat i interès i que us atreviu a preparar-ne vosaltres mateixos per poder-ne gaudir com a aperitius i com a postres.


RATAFIA DE NOUS VERDES
Ferran Soteras

La ratafia és una beguda alcohòlica dolça que es pren generalment com a aperitiu, però també com a licor de postres. Hi ha diferents varietats de ratafies segons territoris dels països catalans. Varietats que encara es multipliquen més tenint en compte que es pot fer amb una alta diversitat d'herbes disponibles segons zones i segons preferències dels elaboradors. Aquesta gran varietat de ratafies fa que cada ratafia sigui única i genuïna. 

Ingredients per 1 litre de ratafia:


  • 1/2 l. d'anís dolç
  • 1/2 l. d'aiguardent
  • 200 g. de sucre
  • 4 g. d'anís estrellat
  • 4 g. d'anís en gra
  • 4 g. de cumí
  • 4 g. de celiandre
  • 5 g. de cardomomo blanc
  • 1 nou moscada petita
  • 1 o 2 nous tendres (com més nous, més color i espessor)
  • 4 claus d'olor
  • 1 branca de canyella
  • 1 tros petit de vainilla negra

1 pessic de:

  • gengibre
  • marialluïsa
  • camamilla
  • til·la
  • melisa
  • menta de tres classes
  • farigola
  • orenga
  • romaní
  • sàlvia
  • sajolida
  • fonoll
  • flor de sant joan

opcional:

  • 9 grans de cafè
  • 4 cireres

Preparació:

  1. Posar l'aiguardent i l'anís en una garrafa de vidre
  2. Afegir el sucre i remenar per desfer-lo.
  3. Per Sant Joan a la nit, afegir-hi les herbes
  4. Tapar amb tap de suro precintat i lligat fort per evitar que salti. 
  5. Deixar en repòs a sol i serena durant 40 dies. 
  6. Una vegada a la setmana tombar la garrafa per fer baixar les herbes sense remenar fort. 
  7. Colar i filtrar amb un drap de fil. 
  8. Servir molt freda.


VI DE NOUS
Anna Carulla

El vi de nous és un postre digestiu. També hi ha vàries receptes, però aquesta recepta, diu l'Anna, és extreta de La Segarra de boca en boca. Receptes i remeis. Consell Comarcal de la Segarra. Any 2008. Aquesta és la recepta que sempre ha utilitzat des de que la va començar a provar fa quatre anys i com que el resultat és deliciós no té intenció de canviar-la.

Ingredients:

  • 30 nous verdes
  • 10 l. de vi negre
  • 1 l. d'esperit de vi 
  • 2 taronges
  • 2 kg. de sucre


Preparació:

  1. En una garrafa de boca ampla, posar-hi les nous a bocins, el vi negre, el sucre, l'esperit de vi i les dues taronges també a trossos. 
  2. Deixar macerar durant 40 dies a sol i serena tot remenant la garrafa cada dos dies. 
  3. Passats els 40 dies filtrar i embotellar. 


Recomanació:

Tant la ratafia com el vi de nous poden començar-se a beure després dels 40 dies de maceració a sol i serena i un cop colats. Ambdós licors, però, perden amargor, guanyen dolçor i assoleixen cos amb el temps. Així que, si teniu suficient paciència i deixeu que aquests licors reposin a les ampolles almenys fins Nadal, podreu gaudir realment d'una bona ratafia i d'un bon vi de nous. 



6 comentaris:

  1. Tinc un dubte, el bocal on fem la maceració ha d'estar tapat hermètic o millor només amb una tela agafada amb una gama?

    ResponElimina
    Respostes
    1. si tapat hermètic per que fermenta y el tap bota

      Elimina
  2. Jo en faix un de vi d'onous, i un parescut al oporto, que té le maitexa recepta ta sol afexint panses.
    13 anous per 5 litres de vi de jumilla, 1/2 kg de sugre. Tapa be y guardarlo a fosca fis al dia de nadal, al oporto només afegirli 100 g. al 5 litres de panses de bona calitat. ha de estar ben tapat, hermètic per que fermenta y el tap bota

    ResponElimina
  3. lo del sucre va a gust de cadascú. Ho provau una vegada i decidiu després quina cantidad li posau. jo que soc dolç, a la recepta que vos he possat ja es dolç a bastement. n'he fetas amb més sucre y ampalague.

    ResponElimina
  4. Hola!
    Tinc diferents dubtes:
    A la primera recepta, de quants graus és l'aiguardent? Pot ser que t'estiguis referint a anís sec?
    A la segona recepta, que és l'esperit de vi? Quants graus té?
    Finalment, a ambdues receptes, el sucre cal dissoldre'l amb aigua o es posa directament i es remena?

    Moltes gracies per avançat.

    ResponElimina
  5. I a l'area de BCN on coi trobo jo nous verdes? Petit detall oblidat. I la resta de Cat, i els altres PP.CC?

    ResponElimina