Anualment es declaren anys internacionals per
donar a conèixer o rememorar fets històrics rellevants amb l’objectiu de crear
i incentivar espais de debat, conscienciar d’algun problema o celebrar algun
esdeveniment.
En
aquest sentit l'Assemblea Nacional de les Nacions Unides ha declarat 2016
"Any Internacional dels Llegums". La FAO (Organització de les Nacions
Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura) considera que aquesta celebració
ajudarà a augmentar el consum de llegums i contribuirà a què cada cop siguin
més les persones que es beneficien de les seves interessants virtuts.
Resolución aprobada por la
Asamblea General el 20 de diciembre de 2013 [sobre la base del informe de la
Segunda Comisión (A/68/444)] 68/231. Año Internacional de las Legumbres, 2016. http://www.un.org/es/comun/docs/?symbol=A/RES/68/231
Els
llegums, és el nom genèric amb què ens referim a les famílies de les mongetes i
els pèsols, les llenties i els cigrons. Són un font barata, deliciosa i
nutritiva de proteïnes. Malgrat els seus grans beneficis, el seu valor
nutricional encara no es prou reconegut i disposant-se d'un centenar de
varietats que poden ser cultivades.
Els
llegums estan plens de proteïnes: contenen el doble de les que es poden trobar
al blat i tres vegades més que en l'arròs, un cost cinc vegades més baix que
les mateixes proteïnes en la llet, per exemple. Estan també plenes de
micronutiens, aminoàcids i viamines del grup B; elements clau d'una dieta
saludable.
La
quarta part de la producció mundial es fa a l'Índia. Fa un parell d'anys
significava 13'3 milions de tones. Tot i que la producció mundial en els
darrers anys ha augmentat un 20%, el seu consum sembla mantenir una petita,
però suau i constant de disminució any rere any. Els motius i/o causes
s'estimen degudes al canvi cap una dieta més centrada en la carn i el fort creixement
demogràfic, encara que aquest fet afecta de forma molt diferent els països que
tenen la mateixa tendència generalitzada a decréixer.
Projecte educatiu
"La importància dels llegums dins del marc
d’una alimentació saludable i sostenible" Per
flexionar sobre l’estil de vida i els hàbits de consum dels aliments entre els
infants i promocionar els llegums per la seva riquesa nutricional, l’Agència
Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família, a través de
la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), ha creat un
programa educatiu amb temàtica específica per tal que les escoles i els
instituts de Catalunya puguin gaudir d’una proposta innovadora i diferent.
La
intenció és que tant els alumnes com els professionals de l’ensenyament tinguin
l’oportunitat de sortir de l’aula, i puguin realitzar aquest programa en els
diferents albergs de la Xanascat.
Eduard
Garcia-Luengo
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada