dissabte, 20 de febrer del 2016

2016, Any Internacional dels llegums



Anualment es declaren anys internacionals per donar a conèixer o rememorar fets històrics rellevants amb l’objectiu de crear i incentivar espais de debat, conscienciar d’algun problema o celebrar algun esdeveniment.

En aquest sentit l'Assemblea Nacional de les Nacions Unides ha declarat 2016 "Any Internacional dels Llegums". La FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura) considera que aquesta celebració ajudarà a augmentar el consum de llegums i contribuirà a què cada cop siguin més les persones que es beneficien de les seves interessants virtuts.
Resolución aprobada por la Asamblea General el 20 de diciembre de 2013 [sobre la base del informe de la Segunda Comisión (A/68/444)] 68/231. Año Internacional de las Legumbres, 2016.    http://www.un.org/es/comun/docs/?symbol=A/RES/68/231

Els llegums, és el nom genèric amb què ens referim a les famílies de les mongetes i els pèsols, les llenties i els cigrons. Són un font barata, deliciosa i nutritiva de proteïnes. Malgrat els seus grans beneficis, el seu valor nutricional encara no es prou reconegut i disposant-se d'un centenar de varietats que poden ser cultivades.

Els llegums estan plens de proteïnes: contenen el doble de les que es poden trobar al blat i tres vegades més que en l'arròs, un cost cinc vegades més baix que les mateixes proteïnes en la llet, per exemple. Estan també plenes de micronutiens, aminoàcids i viamines del grup B; elements clau d'una dieta saludable.

La quarta part de la producció mundial es fa a l'Índia. Fa un parell d'anys significava 13'3 milions de tones. Tot i que la producció mundial en els darrers anys ha augmentat un 20%, el seu consum sembla mantenir una petita, però suau i constant de disminució any rere any. Els motius i/o causes s'estimen degudes al canvi cap una dieta més centrada en la carn i el fort creixement demogràfic, encara que aquest fet afecta de forma molt diferent els països que tenen la mateixa tendència generalitzada a decréixer.


Projecte educatiu

"La importància dels llegums dins del marc d’una alimentació saludable i sostenible" Per flexionar sobre l’estil de vida i els hàbits de consum dels aliments entre els infants i promocionar els llegums per la seva riquesa nutricional, l’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família, a través de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), ha creat un programa educatiu amb temàtica específica per tal que les escoles i els instituts de Catalunya puguin gaudir d’una proposta innovadora i diferent.
La intenció és que tant els alumnes com els professionals de l’ensenyament tinguin l’oportunitat de sortir de l’aula, i puguin realitzar aquest programa en els diferents albergs de la Xanascat.







Eduard Garcia-Luengo
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada