Estem a la tardor i a la tardor trobem una fruita tan aromàtica com és el codony. El codony és un fruit gros, globulós i piriforme, fragant i de pela
groga i tomentosa. La polpa és dura i aspra, de color blanc groguenc i
resulta farinosa i poc sucosa. És fruit del codonyer (Cydonia oblonga),
un arbre fruiter de la família de les rosàcies i únic membre del gènere
Cydonia.
El codonyer és un arbre o arbust caducifoli originari del Càucas, d’entre 1,5 a 6 metres d’alçada. Les seves fulles són ovalades, enteres i tomentoses al revers. Té unes flors solitàries de color rosa clar, quasi sense peduncle. És un arbre més aspre que les pereres i les pomeres, i la seva fusta resisteix molt bé el fred intens de l’hivern. Com que floreix al final de l’abril, sol escapar de les glaçades tardanes.
El codony era el símbol de l’amor i la fecunditat a l’antiga Grècia i estava consagrat a la deessa de l’amor Afrodita. A l'època romana s'aconsellava a les núvies que, abans d'entrar a la cambra nupcial, fessin una mossegada a la fruita per tal de perfumar el primer petó que farien al nuvi.
Amagada sota una pell de vellut, i amb interessants propietats nutricionals, és deliciosament perfumada però difícil de consumir crua per la seva duresa i pel seu sabor àcid i astingent. Per aquesta raó, és típic que es prepari en forma de codonyat, però en realitat hi ha moltes altres receptes (melmelades, chutneys, gelatines o compotes, o bé codonys al forn o codonys al vi, entre altres) i una d'elles és la Coca de Codony que ens ensenya a preparar la Carme Montalà i Balcells, filla de les Piles i veïna de Solivella.
Per
aquesta raó, és típic que es prepari en forma de codonyat, que algunes
vegades pot ser excessivament ensucrat. Descobrim-ne una alternativa ben
gustosa. - See more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/el-codony#sthash.G0BfVvYy.dpuf
Per
aquesta raó, és típic que es prepari en forma de codonyat, que algunes
vegades pot ser excessivament ensucrat. Descobrim-ne una alternativa ben
gustosa. - See more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/el-codony#sthash.G0BfVvYy.dpuf
Per
aquesta raó, és típic que es prepari en forma de codonyat, que algunes
vegades pot ser excessivament ensucrat. Descobrim-ne una alternativa ben
gustosa. - See more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/el-codony#sthash.G0BfVvYy.dpuf
Per
aquesta raó, és típic que es prepari en forma de codonyat, que algunes
vegades pot ser excessivament ensucrat. Descobrim-ne una alternativa ben
gustosa. - See more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/el-codony#sthash.G0BfVvYy.dpuf
Per
aquesta raó, és típic que es prepari en forma de codonyat, que algunes
vegades pot ser excessivament ensucrat. Descobrim-ne una alternativa ben
gustosa. - See more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/el-codony#sthash.G0BfVvYy.dpuf
Ingredients per la massa:
- 300 g. de farina.
- 150 ml. d'aigua.
- 10 ml. d'oli d'oliva.
- 5 g. de sal.
- 10 g. de sucre.
- 6 g. de llevadura seca per fer pa.
Altres ingredients per la coca:
- Codonys.
- Mantega.
- Sucre.
- Aigua.
- Oli.
- Sucre.
Preparació:
- Barrejar tots els ingredients per la massa.
- Estirar la massa, com si anéssim a fer una pizza.
- Tallar el codony a trossets ben fins.
- En un bol, posar el codony amb una mica de mantega, dues cullerades de sucre i dues cullerades d'aigua.
- Tapar el bol i posar-lo entre 15 i 20 minuts al microones.
- Posar el codony damunt la massa i tirar-hi un bon raig d'oli i bastant sucre.
- Posar la massa al forn a uns 170 graus fins que la coca sigui rosseta.
Sabies què hi ha arbres codonyers mascles i arbres codonyers femelles (codonyeres)? I que els codonys de les codonyeres són més gustosos i aromàtics que no pas els codonys dels codonyers?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada