dimarts, 10 de febrer del 2015

2015_ANY INTERNACIONAL DE LA LLUM



www.light2015.org
L’Assemblea General de les Nacions Unides de desembre del 2013 va declarar l’any 2015 “l’Any internacional de la llum” i de les tecnologies basades en la llum amb la finalitat de conèixer millor la seva importància i la del seu entorn científic en el dia a dia de les nostres vides, així com difondre tots aquests coneixements per reforçar la divulgació científica.


Just aquest any 2015 coincideix amb els aniversaris de descobriments rellevants a la història dels fets científics que han s’han produït en l’entorn de la ciència de la llum:

- Fa 200 anys que Jean Fresnel va descobrir l’aspecte ondulatori en la propagació de la llum.
- Fa 150 anys que James C. Maxwell va descobrir i formular la teoria electromagnètica en la seva propagació.
- Fa 110 anys que Albert Einstein va guanyar el Premi Nobel de Física amb la seva teoria sobre l’efecte fotoelèctric de la llum.
- Fa 50 anys que l’enginyer xinès C.Kuen Kao ens parlava de la fibra òptica com suport per a la transmissió de dades.

El comitè espanyol (www.luz2015.es), per a organitzar i desenvolupar l’esdeveniment, coordinarà i prepararà activitats per a commemorar-les en el “Sincrotó Alba”, ubicat a Cerdanyola del Vallés (Barcelona), amb l’objectiu de divulgar aquests aspectes científics relacionats amb la llum. Les activitats relacionaran la llum amb les energies, el medi ambient, la salut o les comunicacions.


La velocitat de la llum

Aquest és un aspecte que ens porta a reflexionar i valorar la magnitud de l’Univers. Quan mirem el Sol la imatge que veiem ja té 8 minuts de vella. És el temps que li ha costat en arribar a la Terra. De la mateixa manera, la imatge de la lluna ha trigat gairebé un segon. Encara que la velocitat de la llum sembla que viatja molt depressa, a l’Univers és intranscendent.

Com més triga en arribar-nos la llum dels astres que mirem, més vells representa que són. Les distàncies a l’Univers es mesuren també pel temps que costa en arribar-nos la llum. La unitat és “d’anys/llum”, o sigui tota la distància recorreguda per la llum en un any.


+ informació a:


Eduard Garcia-Luengo


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada