dimecres, 20 d’abril del 2011

La Creativitat


L'ANNA SEGURA CIVIT, graduada superior en disseny, especialitzada en interiorisme i arts gràfiques, especialista en Feng Shui i aficionada a la restauració de mobles  avui ens parla de la creativitat.


La creativitat la podríem definir com la habilitat humana per donar llum a conceptes mai vistos ni escoltats útils per a la societat. També podem parlar de la creativitat com la capacitat d’un individu per afrontar problemes, adversitats, mancances o inquietuds amb originalitat i donar-les-hi solucions diferents i efectives. 

Una manera més formal de definir creativitat és: “la creativitat es un procés que es dóna al llarg d’un període de temps i que el podem definir per la seva originalitat, adaptabilitat a les circumstàncies i les seves possibilitats de realització pràctica” (Donald W. Mckinnon), o “ la creativitat és la producció d’una idea o concepte que ha de ser original i pràctic i satisfer el seu creador i altres persones” (Carl E. Gregory).

Crear és un acte voluntari, ja que del contrari estaríem parlant de la casualitat. La persona que crea ha de perseguir una finalitat concreta i prefixada. La creativitat normalment s’associa en els camps científics (metges, químics, matemàtics...) i artístics (pintors, dissenyadors, arquitectes...), però no és exclusiu d’aquests àmbits, ja que en el nostre dia a dia tothom fa ús de la creativitat per resoldre situacions quotidianes, com per exemple a la feina o cuinant... Tots podem ser creatius de manera innata, però si es desenvolupen diferents tècniques o patrons, podem potenciar la nostra habilitat de crear, i així, trobar solucions més fàcils i ràpides dels nostres problemes.

Quan ens trobem davant d’una situació que requereix la nostra creativitat podem seguir la següents recomanacions:

  1. Proucurar veure les coses des d’un punt de vista diferent.
  2. Seguir la tendència d’observar analíticament el món.
  3. Intentar fomentar l’habilitat per adaptar-se a noves situacions.
  4. Fomentar la capacitat d’abstracció i síntesis.

Si som capaços de portar a terme aquests quatre punts, la nostra fluïdesa en la concepció d’idees augmentarà i així, la nostra capacitat creativa cada vegada serà més ràpida i resolutiva. Tot i així en algunes fases del procés creatiu intervé decisivament la intuïció i/o la lògica.

Per acabar, proposo la següent activitat, per tal de que comencem a posar en pràctica la nostra creativitat i fer més fàcil i pràctica la nostra vida:



Escriptura lliure

1.    Sobre un full en blanc fem córrer l’element amb el qual escrivim, sense aixecar-lo del full i sense tenir que escriure frases amb sentit o correcció gramatical, sintàctica o ortogràfica. Podem dibuixar, grafiar... ens hem de deixar portar per la nostre mà. 

2.    Un cop tinguem la sensació de que ja no tenim res més que anotar, llegim i observem tot el que hem esbossat i ho relacionem amb el tema a resoldre.
Amb un full en net, escrivim totes les idees que hem generat i que ens poden ser d’utilitat.

La escriptura lliure ens permet alliberar continguts inconscients. L’exercici s’utilitza amb una fi lúdica, això ens facilita generar un ambient de confiança i entusiasta per trobar la resolució creativa dels nostres problemes.  


Espero que us sigui una eina útil per ajudar-vos a ser més creatius i recordeu que amb creativitat i imaginació podem gaudir molt del petits moments!!



dimarts, 19 d’abril del 2011

El sender PRC21-1, un dels camins a Sant Miquel de Montclar


Sabies que els trams de sender recuperat i arreglat recentment entre les Piles, Guialmons i Figuerola a través de la brigada de neteja de boscos i camins format per treballadors contractats com a plans d'ocupació pel Consell Comarcal és un sender de petit recorregut (PRC21-1) que uneix Santa Coloma de Queralt i Sant Miquel de Montclar?

Consulta més informació del  PRC21-1 AQUÍ