dimecres, 23 d’abril del 2014

ELS JASPS TAMBÉ CUINEN (2a part)


I com ja dèiem al passat article dels Jasps també cuinen (1a part) qui diu que el jovent no valora la bona cuina, no cuina i no sap cuinar? A la primera part vam veure que hi havia receptes molt elaborades i de cert nivell culinari. 

En aquesta segona part veiem que de joves quant a nivell culinari n'hi ha de tres tipus: 

1) Els que no saben cuinar, però sobreviuen a base de plats senzills i de fàcil elaborar. 
2) Els qui no són uns cracs cuinant, però què posant-hi atenció i esforç i seguint receptes de familiars, amics i receptaris varis poden elaborar deliciosos menjars. 
3) I els que sí que en saben, que utilitzen receptes pròpies o variacions d'altres receptes, que a vegades també fan servir el receptari i que pràcticament sempre tot els hi queda la mar de bo. 

Sigui com sigui, la qüestió és que els Jasps[1] de gana no en passen i que això del nivell culinari està sobrevalorat i cal anar al que és pràctic. Avui la Sílvia, el Ramon, l'Emma i el Carles comparteixen amb nosaltres algunes de les seves receptes. A quin perfil de jove cuiner respondran?



MAGDALENETES DE BACÓ I FORMATGE
Sílvia Rogríguez

Ingredients:
  • 80 g. de bacó tallat ben petit
  • 80 g. de formatge ratllat
  • 2 ous
  • 30 g. de llet
  • 100 g. farina
  • 10 g. llevat químic
  • 40 g. de mantega fosa

Preparació:
  1. Escalfar el forn a 180 graus. 
  2. Batre els ous i la llet. Afegir la farina, la mantega i el llevat.
  3. Posar ho en un bol I afegir el bacon I el formatge remenant amb una espatula, queda una massa espesa.
  4. Amb una cullera o una mànega pastissera posar la massa en motlles de magdalena petits o mitjans, omplint-ne només la meitat.
  5. Posar ho al forn de 10 a 15 minuts.


ESPAGUETIS A LA CARBONARA AMB UN TOC DE CARBASSÓ
Ramon Segura Berenguer _ Ramonet

Ingredients:
  • espaguetis o tallarines, indiferent
  • 2 carbassons no massa grans
  • 1 ceba mitjana
  • 1 rovell d'ou
  • crema de llet
  • bacó
  • parmesà
  • nou moscada
  • sal
  • pebre
  • orenga

Preparació:
  1. En un olla anar bullint els espaguetis, mentre que en una paella es comença a sofregir la ceba amb els carbassó tallat a dauets no massa grans. Afegir-hi un polssim de sal per tal de que la ceba tregui el suc.
  2. Quan tant el carbassó com la ceba comencen a trencar de color, però no estan del tot cuits, afegir-hi el bacó amb una mica de pebre, orenga, sal, nou moscada ratllada i remenar-ho. Esperar que s’acabi de coure, amb 3-5 minuts serà suficient. 
  3. Passats 3 minuts, afegir-hi la crema de llet i el parmesà ratllat, i remenar-ho fins que quedi tot ben pres.
  4. Escórrer els espaguetis i col·locar-los en la mateixa olla i tirar-hi el sofregit de la paella. Afegir-hi un rovell d’ou i remenar-ho ben remenat.


Suggeriment:

Prendre el plat amb un bon vi blanc dolç i ben fresquet, que és com li agrada al Ramonet. 

Preparant el sofregit


Afegint-hi el bacó
Boníssims també acompanyats d'una cerveseta!


PATATES FARCIDES DE CALÇOTS I BOTIFARRA NEGRA AMB ROMESCO
Emma Ponce de León

Ingredients (per quatre persones)

  • 4 patates
  • sal
  • pebre negre
  • oli d'oliva
  • salsa romesco
  • 1 botifarra negra
  • la part blanca de vuit calçots
  • formatge rallat


Preparació:

  1. Primer de tot, preparar les patates per fer-les a la papillot tot coent-les al forn a 180º fins que clavant-hi una broqueta de fusta es vegi que són toves. Un cop estiguin, reservar-les.
  2. A part, en una paella gran, posar un raig d'oli d'oliva, fregir a foc moderat els calçots tallats a rodanxes, salpebrats, i quan siguin cuits, reservar-los.
  3. Un cop fredes les patates, desembolicar-les i tallar-les per la meitat (per la part llarga).
  4. Tot seguit, buidar les patates i deixar-les damunt la safata per posar al forn.
  5. En una cassola de terrissa, posar la meitat de la polpa de les patates, els calçots fregits i la botifarra negra esparracada sense pell.
  6. Coure-ho tot plegat a foc moderat, uns deu minuts, i reservar-ho novament.
  7. Seguidament passar-ho tot plegat per la trinxadora, i ja es poden anar farcint les patates. 
  8. A continuació cobrir les patates pel damunt amb una capa fina de romesco, espolsar-les amb formatge ratllat i gratirnar-les al forn a 180º fins que el formatge quedi rosset. I ja es poden servir a taula!

CUA DE MICO 
o PLÀTAN GELAT AMB XOCOLATA I NOUS
Carles Masip Cadens_ Litus



Ingredients:

  • plàtans
  • xocolata fondant
  • nous (opcional)
  • broquetes de fusta

Preparació:

  1. Pelar els plàtans i partir-los en dos o tres trossos.
  2. Punxar-los amb una broqueta i col·locar-los al congelador. Recomanable tenir-los unes quatre hores al congelador. 
  3. Poc abans de retirar els plàtans del congelador, fondre la xocolata al bany maria, o bé al microones i pelar les nous i fer-les a bocins. 
  4. Passades les quatre hores, treure els plàtans del congelador i banyar-los amb la xocolata i arrebossar-los amb les nous. 
  5. Posar els plàtans banyats de xocolata i nous drets, en un got o utensili on s'hi pugui posar la broqueta, i deixar-ho una mica més al congelador fins que la xocolata s'endureixi. 

Un consell:

Retirar els plàtans del congelador una estona abans de menjar-se.




[1] JASP (Jóvenes aunque sobradamente preparados). Acrònim forjat amb l’espot publicitari del cotxe Renault Clio l’any 1995. 
Podeu veure un dels espots publicitaris al següent enllaç:http://www.youtube.com/watch?v=_gpfEC0rKFY.
D’aquest acrònim sorgeix l’etiqueta de generació JASP, per caracteritzar y designar als joves dels principis dels anys noranta. Tot i així, avui dia, molts qüestionen de valent la veracitat d’aquest terme per tal de definir els joves dels anys noranta. Aquí en teniu un article bastant interessant: http://davidjimenezblog.com/2012/10/17/la-nueva-generacion-jasp-jovenes-aunque-sobradamente-perezosos/