dimecres, 7 de desembre del 2011

JOSEP LLOPIS FABRA

Veí de Les Piles, jubilat, cangur d’en Pol i l’Abril (els seus dos néts) i Jutge de Pau del Municipi de les Piles.




P: Des de quan ets Jutge de Pau?
R: Des del juliol de 2006.

P: Com va ser que et fessis Jutge de Pau?
R: Va ser una proposta de l’ajuntament, crec que de la Txaro, però no ho recordo molt bé.

P: Què vas pensar quan et van proposar aquest càrrec?
R: La primera reacció va ser dir que no ho volia ser perquè tenia problemes amb la  parla. Feia poc que m’havien operat de les cordes vocals i llavors estava en procés d’aprendre novament a parlar. Però com que de jutge substitut hi havia la Montse Valls, la meva dona, em van plantejar la possibilitat de què ella em podria ajudar i així podríem compensar aquesta dificultat. Allà on jo no hi pogués arribar o tingués certes dificultats, hi arribaria la Montse. Plantejat així, doncs, vaig dir: provem-ho!
De fet, des de què sóc Jutge de Pau s’han celebrat quatre casaments civils aquí a les Piles. Els dos primers casaments els va fer la Montse i jo he pogut celebrar els dos últims.

P: Ens pots explicar quina és la feina d’un Jutge de Pau?
R: Aquí al municipi de les Piles la feina de Jutge de Pau no és massa, però la tasca d’un jutge de pau és força variada:
1)  Bàsicament cal tenir els llibres del registre civil actualitzats (naixements, defuncions i casaments). Aquesta és una feina que actualment està informatitzada, però també s’ha de fer còpia amb paper. A més, s’està esperant que l’administració escanegi els antics llibres per tenir-los en format digital.
2)      També té la feina de tramitar exorts. És a dir, comunicacions entre municipis.
3)      El jutge de pau també pot celebrar casaments civils.
4)   Fer “fes de vida” per exemple d’un jubilat que ha de cobrar la pensió i a la caixa o banc li demanen aquest a fe de vida.
5)  Celebrar petits judicis de faltes. Per exemple, una persona ha estat agredida i insultada. Aquesta persona denuncia els fets i llavors això passa al tribunal de justícia. Si el cas és petit o lleu celebrem el judici aquí. Amb el temps que porto fent de jutge ja n’he celebrat dos. Si ja és més greu passa a Santa Coloma de Queralt o a Valls.
Per tot això dues vegades per la setmana passo per l’ajuntament a veure si hi ha algun requeriment.

P: Quines qualitats requereix per ser Jutge de Pau?
R: Es necessita ser una persona reposada i tranquil·la i molt tolerant. Per altra banda, els coneixements es van agafant a mesura que vas exercint el càrrec.

P: Què és el que més t’agrada i el que menys t’agrada d’aquest càrrec?
R: El que menys m’agrada és celebrar judicis perquè és molt trist veure enfrontaments de persones que, sovint, són molt absurds. Per exemple disputes per un pam de terreny que no porten a res.  I el que més m’agrada és registrar naixements perquè veus que el poble tira endavant. Les Piles és un municipi que està creixent força.


P: En general quina valoració fas del càrrec? T’hi sents a gust?
R: Al principi em va costar adaptar-me al càrrec per la dificultat en la parla. Llavors em costava parlar perquè n’estava aprenent, no parlava massa bé i em costava molt. Ara sí que m’hi trobo bé perquè ja tinc més facilitat, m’he acostumat a interactuar amb la gent i els veïns també ho han acceptat amb tota normalitat.
A més, com que estic jubilat i tinc temps, m’agrada col·laborar amb el municipi i fent de Jutge de Pau ho puc fer.


Moltes gràcies per respondre aquesta entrevista Pep;