dimecres, 29 de juny del 2011

Salvador de les Piles

Al museu diocesà de Tarragona, situat a l'interior de la Catedral de Tarragona hi podem trobar una escultura de Pedra Calcària del segle XIV procedent de les Piles.

Hi ha qui diu que al costat de l'antiga església romànica de les Piles, com a tot arreu, hi havia temps enrere el cementiri, situat a l'antic hort de cal Rion. Quan a finals del segle XIX es va construir l'actual cementiri i es van traslladar les restes de l'antic cementiri es van trobar diferents escultures que es van cedir al Museu diocesà de Tarragona, una d'elles seria la de Salvador.



El museu està instal·lat des de l'any 1914 a unes dependències del claustre, va ser format per la col·lecció de l'arquebisbe Tomàs Costa i Formaguera, les donacions de parròquies de la diòcesi i persones particulars i amb objectes del seminari i de l'antiga capella de santa Tecla on es guardaven peces reunides des de la desamortització. Va romandre tancat per trobar-se les instal·lacions en mal estat entre 1973 i 1992, quan van ser restaurades.


El perquè de la situació de l'obra al museu diocesà probablement respon a què la dispersió de les obres d’art (pintura, escultura, orfebreria, etc.) procedents d’esglésies, ermites, palaus i cases particulars de la nostra comarca amb l’ànim de donar a conèixer petits tresors salvats de la destruccióde les múltiples guerres que hem sofert i costejats amb gran esforç pels nostresavantpassats, obrim una petita secció que en cada número descriurà una peça.