divendres, 18 de novembre del 2011

Us agrada l'Astronomia? Doncs seguiu llegint...

Aquest mes tenim dos esdeveniments una mica "passats per aigua":


    
Un, és la pluja de meteors del dia 17 quan atravessem la cua del cometa Tempel-Tuttle. Aquests meteors entren molt ràpids (uns 70Km/s) per la constel·lació del Lleó. El problema és que aquest any la Lluna (q.menguant) propera al radiant de les "Lleònides", dificultarà la visió.

    


Dos, el 25 tindrà lloc el quart i darrer eclipse parcial de Sol. Això pasarà a les 6.20h TU (8.20h a Espanya), però sols es podrà veure des de l'Antàrtida, Tasmania, parts de Sudàfrica i de Nova Zelanda. Algú hi anirà ?




Escolteu com sonen a l’entrar a l’atmosfera. Un radar de vigilància espacial de la Forces Aérees de EE.UU. an Texas, va captar el so de la “pluja de meteors” quan entraven a la atmosfera de la Tierra el passat estiu.




Planetes
Mercuri es pot verure a patir d'aquests dies al capvespre, direcció Suroest. Anirà molt baix per la qual cosa alerta amb l'horitzó... arbres cases i muntanyes...

Mart és visible a partir de mitja nit en la constel·lació del Lleó. Si l'observem altres dies ens adonarem que cada cop brilla mes.
Júpiter es pot veure tota la nit, però a partir d'ara s'amaga abans de l'alba. Fixe-vos si podeu veure quatre de les principals llunes en el seu equador.

Saturn sols es pot veure a l'inici de l'alba a Virgo.


Que disfruteu de l'espectacle !


Eduard Garcia-Luengo
expersat.org

dimarts, 15 de novembre del 2011

EL CAFÈ DE LES PILES


El cafè de Les Piles sempre ha estat el punt de trobada de molts espilencs i espilenques, un lloc de reunió per petar la xerrada, prendre l'aperitiu, fer la partideta de la botifarra i anys enrere era el punt neuràlgic de les dones on jugaven a “la canasta” mentre que els nens gaudien de jocs de taula... quins temps aquells!

Avui els costums han canviat. Ens quedem més a casa i ens oblidem de les relacions socials del cafè, del poble com a col·lectiu, però el cafè segueix exercint la seva funció social. Potser és per l'Internet i tot el que suposa les xarxes socials?

Jo que m'estic moltes hores el cafè, i tinc temps per observar i apreciar aquest espai tant meravellós, em sap greu que no sapiguem aprofitar-lo. I sí moltes vegades, m'agradaria sentir-me més acompanyada. De dilluns a dijous la gent treballa i “hiverna” a casa, però per sort els divendres a la tarda comença haver-hi una mica més d'ambient fins el diumenge a la tarda. Els joves es reuneixen per petar la xerrada, la gent es retroba, fa uns beurets i uns vermutets...

Tinc ganes de què el cafè torni a ser el punt de trobada de molts espilencs i espilenques, i amb aquesta idea romàntica, però possible, a poc a poc he anat pensant la manera d'acostar-me aquest fet. I com? Ja sigui pel pa recent fet _ja heu provat el pa de llavors? No te'l perdis!_ ; les pizzes calentetes; o bé les postres _on hi podeu trobar un gran sortit de dolços i pastissos d'aniversari personalitzats amb la fotografia que vulgueu_. A més, ja sabeu, que sempre que vulgueu us puc oferir algun que altre queviure que no tingueu a mà (el sucre, la sal, detergent...).

Però encara ens falta un punt de compromís entre tots per aconseguir que el cafè sigui el Local Social del poble i torni a tenir el caliu que tenia... Som molts els que estem vivint al poble durant la setmana, la rutina diària s'ha de trencar i més a l'hivern que és llarg i dur, hem de pensar en fer activitats que ens estimulin i ens facin il·lusió, com nits de cinema, tardes de lectura, partides de parxís, conversar sobre un tema... hi ha un munt de coses que podríem fer tots plegats, per millorar la convivència i establir lligams d'amistat.

Esteu disposats acceptar el repte de convertir el cafè del poble amb el nostre Local Social?

Partides de cartes al cafè de fa uns quants anys...


Cafè de les Piles actualment



Laura Riquelme Montalbán
http://facebook.com/lespileslocalsocialcafe