Dintre de l'antic terme d'Aguiló, actualment inclòs al municipi de Santa Coloma de Queralt, s'hi veuen les ruïnes de la masia de la Teuleria. Està situada al peu del camí ral de Barcelona i fou habilitada per diverses famílies fins poc abans de la darrera guerra civil.
La present narració se situa en temps de la primera guerra carlista i tracta d'uns fets relacionats amb l'esmentada masia.
El 28 de maig de 1839 eren trobats assassinats l'amo i el fill de la Teuleria. Oficialment, del doble assassinat sols queda ressenyat que eren: "seguidors d'eixa patuleia de facciosos". Poca cosa més sabem d'aquells crims. Segons tots els indicis fou una venjança alimentada pels odis d'aquella convulsiva època. Vegem uns antecedents relacionats amb els crims.
El 22 de gener de 1838, el comandant de la Milícia de Santa Coloma, en Marià Brufau i Nialet, amb el seu ajudant Josep Lamic i 150 homes, prèviament alertats d'una reunió que tenia lloc a la masia de la Teuleria, hi detenien l'advocat de Montblanc Magí Mestres aleshores president de la junta rebel de la província de Tarragona i abans oficial del capitost carlí Llarg de Copons. Juntament amb en Mestres van detenir també dos assistents seus, l'amo de la masia i altres persones.
Els detinguts foren retinguts a Santa Coloma i Brufau pactà amb el Llarg de Copons. Els alliberaria si els carlistes deixaven tranquil·la Santa Coloma i permetien l'entrada de subministraments. La vila estava assetjada des de l'inici de la guerra; s'havia pactat l'entrada de cotó per a les petites indústries colomines i el poder recollir la collita dels camps.
A principis de maig de 1839, prop de Santa Coloma, el Llarg feia matar a sang freda 27 presoners constitucionals. Això donava peu a noves venjances. El dia 20 del mateix mes, o sigui vuit dies abans dels crims que explicàvem en iniciar la narració, el comandant governamental Vallès, procedent de Biosca, passava per Santa Coloma amb un batalló d'homes i 40 cavalls. Deixant la vila, i poc abans d'arribar al coll de Deogràcies, fou sorprès pel Llarg de Copons que comanava un contingent superior de forces amb molta gent de la contrada.
Els governamentals, després de sofrit nombroses pèrdues (més de dues-centes baixes, cinc d'elles oficials), van ser ferotgement perseguits fins a les Piles, on es refugiaren. Allí reberen el reforç de tres companyies de colomins comandades per Marià Brufau i salvaren la crítica situació.
Algun veí de Santa Coloma havia identificat, entre els carlins, el fill de la masia de la Teuleria. El xicot va tenir el mal acudit de tornar a casa seva, on l'esperaven per assessinar-lo junt amb el seu pare. La revenja estava servida.
Salvador Palau Rafecas, el Galo (1997). Recull dels fets sagnants d'un tenebrós i apocalíptic segle XIX a l'Alt Gaià. Santa Coloma de Queralt. Associació Cultural Revista La Segarra.