dimecres, 2 de març del 2016

BUNYOLS MARCELINHUS


L’Esther Alcaraz Cadens ens envia una recepta dels bunyols de quaresma que fan a casa seva i que els hi encanta, els bunyols Marcelinhus, perquè tothom qui vulgui els pugui provar de fer i els pugui tastar ara que és l’època idònia.


BUNYOLS MARCELINHUS

Ingredients:
  • 500 g de farina força
  • 100 g de sucre
  • 6 g de sal
  • 2 ous
  • 30 g de llevat fresc en pastilla (queda més bo si és comprat al forn)
  • 50 g de mantega
  • colorant d'ou
  • canyella en pols
  • essència de llimona (o ratlladura)
  • llet (120 ml aproximadament)
  • 50 g de matafaluga en llavor ("anís estrellat”) 
  • sucre per arrebossar

Preparació:
  1. Comencem per preparar tots els ingredients. La massa la pastarem amb l'amassadora KitchenAid. També es pot fer a mà però es triga molt més i la textura és més complicada d’homogeneïtzar.
  2. En un vol col·loquem els ous, el sucre, una mica de ratlladura de llimona i una mica de canyella en pols (mitja culleradeta). Incorporem el llevat fresc ben esmicolat i la matafaluga. Remenem una mica amb les varetes (de moment encara tenim consistència líquida). Ara toca incorporar-hi la farina de força, un cop tota abocada, hi incorporarem la sal (cal evitar que la sal entri en contacte directe amb el llevat fresc, ja que la mataria i després no pujaria bé la massa). Per últim afegim la mantega sobre de la farina i la sal, i ja ho disposem a amassar. A la KitchenAid, posem el ganxo que amassa a velocitat 1, i quan ja està tot més lligat pugem a velocitat 2. Al cap de 5 minuts afegim la llet i ho continuem pastant 20 minuts més, anant parant la màquina de tant en tant que no s’escalfi.
  3. Finalitzat l’amassat, traiem la massa i fem una bola untada amb una mica d’oli perquè no se’ns enganxi, i ben tapada amb un drap humit ho deixem reposar unes dues horetes fins que dobli el seu volum. (si no tenim temps, es pot accelerar el procés posant-ho al forn a uns 50° una estona...)
  4. Un cop hagi fermentat bé, amassarem una estona amb la mà perquè baixi una mica la massa, i farem uns quants rotllets cilíndrics, per tallar-los a trossets petits i que ens quedin els bunyols de mida semblant.
    Un cop ho tenim tallat hem de fer les boles. Aquestes les hem de compactar, de manera que la massa de dalt passi a la part de baix (utilitzant la part baixa de la mà i pressionant cap dins la bola ).
  5. Col·locar totes les boles en safata de forn (bastant separades, ja que doblaran el seu volum altra vegada), posar el forn a 50° uns 25 minuts.
    (Mentrestant, es pot anar preparant la paella on fregirem els bunyols, amb abundant oli de gira-sol.)
  6. Un cop han tornat a fermentar els bunyols, toca fer el forat central. És recomanable posar-se una mica de farina als dits, perquè no se’ns enganxi la massa, i directe a la paella amb l’oli ben calent. Al principi sembla que hagin de quedar estranys, però quan es van fregint ja van quedant ben arrodonits. Aproximadament en un minut i poc ja estan llestos per les dues bandes.
  7. Sobre un paper absorbent els col·loquem en treure’ls de la paella, i preparem un vol amb anís “del mono”, i un platet amb sucre per l’arrebossada exterior.
  8. No deixem que es refredin gaire els bunyols. Els banyarem dins del bol d’anís, i després li donarem el toc final: l’arrebossada de sucre!!

Bon profit!