dimarts, 8 de gener del 2013

Creus de terme del municipi de les Piles


Sabies què al municipi de les Piles s'hi conserven dues creus de terme, una a Biure i l'altra a Figuerola?

La creu de terme o peiró és una creu monumental, habitualment de pedra, que s'ubicava prop de l'entrada de poblacions o monestirs o vora els camins.

Acostuma a estar decorada amb temes de la Crucifixió o heràldics i s'alça sobre un pedestal o base poligonal amb graons. De creus se'n poden trobar de diverses tipologies; més o menys treballades, més o menys altes, etc. Però totes elles estan plenes de simbolisme, d'història i cultura que s'ha anat conservant als pobles de generació en generació.

L'origen de les creus de terme és incert però es creu delimitaven els termes de les poblacions. Sempre se situaven al costat d'un camí per tal de donar la benvinguda o acomiadar els transeünts que havien passat per la població en qüestió. 


Creu de terme de Biure. 41º29'24,2'' 1º21'01,4''

La creu de terme de Biure de Gaià és una creu de tipus civil d'estil gòtic.

Es troba al carrer de l'escaleta, prop de l'església de Sant Joan i fàcilment accessible.

Creu de terme formada per una base moderna sobre la que s'aixeca un fust hexagonal. Damunt d'aquest hi ha un conjunt de baixrelleus que serveixen de base a la creu. 


La creu actual és una reproducció de l'original, que es conserva a l'interior de l'església. 


Restaurada el 2001 havent rebaixat l'altura del fust.La creu de terme de Figuerola és una creu de tipus civil d'estil i data de construcció indeterminat. 

Es troba darrera de l'església de Figuerola, al camí que porta cap a Santa Coloma. 

És una creu de terme de pedra formada per una base rodona i un fus polièdric. Remata amb una creu de Ferro.
 
Creu de terme Figuerola. 1923. Fons Salvany. 41º31'03,8'' 01º22'46,0''
Creu de terme de Figuerola abans de la 1a restauració. Fotografia Galo.


Segons explica el Galo, ell sempre havia vist aquella creu amb la columna torta i sense la creu. L'any 1980 en Galo es va assabentar que el llauner de Santa Coloma tenia la creu de ferro al taller guardada i li va anar a demanar. El llauner li va donar però el va advertir "Si no l'has de posar de nou, ja sóc prou bo jo per guardar-la!". En Galo li va dir que no patís que arreglarien la creu. El capitell de la creu el va trobar als Fontanals, al camí de Santa Coloma.

Primer que tot amb en Josep Ballabriga van adreçar la columna amb l'ajut d'un tractor. Després en Galo, en Ballabriga, en Batet, en Pelut i algu altre que no recorda van acabar de restaurar la creu. 
Feina feta! Fotografia del Galo.
El Galo i la creu de Figuerola
Poc després la creu de ferro fou de nou usurpada i no va ser fins l'any 2010 que l'Ajuntament de les Piles, a partir d'una fotografia antiga de la creu la va fer fer de nou.
Fonts d'informació complementàries:

- Inventari del Patrimoni de la Conca de Barberà. Les Piles.