dimarts, 20 de març del 2012

BIURE DE GAIÀ DES DEL 1923 FINS AVUI


Al fons Salvany hi podem trobar quatre interessants fotografies del poble de Biure de Gaià de l'any 1923. Una fotografia panoràmica de Biure, una fotografia de l'església, una fotografia de la creu de terme i una fotografia de l'altar de l'església de Sant Joan. Si al costat hi posem fotografies actuals podem jugar al joc de les diferències! Aquí n'hem comentat alguna però segur que n'hi veieu més. Feu-nos-les saber tot comentant l'article.


Josep Salvany i Blanch neix a Martorell el 4 de desembre de 1866. Va cursar estudis de medicina i cirurgia a la Universitat de Barcelona i es llicencià el 1891. 

Gran afeccionat a l'excursionisme científic i a la fotografia, l'any 1905 va ingressar al Centre Excursionista de Catalunya col·laborant activament en la publicació dels seus butlletins entre els anys 1918 i 1924. Van ser les seves excursions arreu de Catalunya les que li permetran crear una important col·lecció de fotografies. Va viatjar també per les Illes Balears i la resta d'Espanya, pels Estats Units, Europa, Egipte, Pròxim Orient, i en tots aquests viatges captà amb la seva càmera fotogràfica els monuments i la gent del diferents països. 

Bon coneixedor de les tècniques fotogràfiques i de les innovacions tècnològiques va utilitzar la fotografia estereoscòpica, tècnica molt emprada entre els fotògrafs de l'època.
Josep Salvany va morir a Barcelona el 28 de gener de 1929. 

Vegeu més informació del Fons Salvany tot clicant al següent enllaç: http://www.bnc.cat/digital/salvany/ 


La vista general del poble de Biure del 1923 i l'actual no ha variat massa, amb una silueta on destaca l'esvelta i imponent figura del castell al capdamunt del turonet. La disposició de les cases és si fa o no fa. Sí que destaca que la fotografia de 1923 té un aspecte més rústic, amb carrers de terra i caminets estrets. Podem veure, davant de tot,  que el que seria la carretera que portaria a Biure des de la carretera C241d, era llavors un camí no massa ample, amb una vorada o marjada de pedra en el tram que passa per damunt el torrent de Biure.


Vista del poble de Biure, any 1923.
Vista nocturna actual de Biure. Fotografia de la Casa Rural Cal Marimon.

L'església de Sant Joan de Biure no sembla massa canviada quant a estructura, però sí que es veu canviat el seu entorn. Al costat mateix de l'eglésia hi ha un edifici que era la rectoria de Biure. En la imatge actual hi veiem també una casa arreglada i modernitzada. Davant de l'església de 1923 el carrer és irregular, de terra i herbes, amb un petit caminet. Avui, davant l'església hi ha un petit parc amb gronxadors molt ben arreglat.

Església de Sant Joan de Biure, any 1923.

Església de Biure, gener de 2011. Fotografia d'Adam Picon.

Pel que fa a la creu de terme de Biure,  sabem que la creu és originària de finals del segle XV, per tant és gòtica. Cal estacar que va ser destruïda el 1936 i restaurada el 1973. Això fa que hi puguin haver diferències en la creu pròpiament dita, malgrat no ho poguem apreciar massa bé en les fotografies. El seu capitell és octogonal i mostra unes imatges de sants. A la creu hi podem observar, per una banda el Crist i per l'altra, la Mare de Déu. La creu original tenia les aspes lligades o unides.

Des d'aquesta panoràmica també podem veure al darrera de la creu de la fotografia de 1923, a la part dreta, hi apareix una casa - que hem dit que era la rectoria- molt deteriorada, mentre que a l'actual hi ha una casa particular molt moderna.

De la fotografia de 1923 és interessant veure la gent que apareix a la fotogroafia. Algú sabria dir qui són? 
Creu de Biure, any 1923

Creu de terme de Biure, any 2001. Fotografia de l'inventari de patrimoni de la Conca de Barberà.

De les diferents fotos de Biure del fons Salvany la que més dista de l'actualitat és, sens dubte, la de l'interior de l'església de Sant Joan de Biure. Sembla que l'any 1923 a l'altar de l'església hi havia un retaule gòtic de fusta policromada que actualment no hi és. Actualment el substitueix un petit altar i al capdamunt una petita pintura amb Sant Joan. 

A principis del segle XX hi havia un gros confessionari de fusta, que a simple vista sembla força treballat, que ara mateix no hi és.

Seria interessant saber que va passar amb el retaule gòtic i el confessionari. Algú ens ho sabria explicar?


Altar de l'església de Sant Joan de Biure, any 1923.
Altar de l'església de Sant Joan de Biure. Jornades europees del patrimoni, 8 d'octubre de 2011.

Sigui com sigui, el temps ha passat i el poble de Biure ha canviat, però conservant racons amb encant i la imponent silueta del seu castell fascinador i captivador.

Font: Caminar per la dignitat d’un riu, i d’un territori