dilluns, 1 de juny del 2015

EL RADAR METEOROLÒGIC DE LA PANADELLA



Cada cop que ens desplacem per la comarca en direcció a la Panadella es fa inevitable que la nostra mirada cerqui un singular edifici que trobem a la sortida del poble en direcció a Santa Coloma de Queralt. Sabeu de quin us en parlo? És una enorme torre vertical blanca, que disposa en la seva part alta d’una cúpula esfèrica.  

Aquesta singular estructura arquitectònica és una de les quatre de què disposa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per a obtenir, junt amb altres sistemes, les prediccions meteorològiques.

La cúpula esfèrica és un “radomo” no metàl·lic que protegeix l'antena d’un radar de tipus “doopler”, que treballa en la “banda C” (3-7GHz) de comunicacions i proporciona estimacions quantitatives de pluges, proporcionant estimacions de gran interès meteorològic i hidrològic. És un dels quatre radars meteorològics operatius de què consta la xarxa de radars de Catalunya (XRAD). La xarxa està formada pels radars de Vallirana (Baix Llobregat), Puig d'Arques (Baix Empordà), Panadella (Anoia), Tivissa-Llaberia (Ribera d'Ebre).

L'emplaçament pertany al municipi de Montmaneu, en el terme anomenat “Creu del Vent”. Es troba a una alçada de 825m sobre el nivell del mar. L'edifici té una alçada de 40m i en la seva cúpula (radomo) salvaguarda una antena direccional que ha de poder giravoltar sobre si mateixa  per a poder enviar i rebre informació en un entorn de 360º.

Des d'aquesta situació tant privilegiada, el radar pot aconseguir una cobertura del Prepirineu Occidental i de les terres de ponent, aconseguint un alt nivell d'efectivitat en el seguiment dels fenòmens de calamarsa que amb freqüència assoleixen aquestes comarques.

Com funciona un radar meteorològic?

El funcionament d’un radar meteorològic és similar al d’un far. L’antena del radar gira contínuament. Ho fa en girs de 360º per a un conjunt d'elevacions fixes amb la finalitat d’escombrar o il·luminar "els blancs" que es volen observar en un cert volum de l’atmosfera. 

Si els senyals de ràdio emeses troba “blanc” al seu camí, totes o una part d'elles  és reflecteixen en forma d'eco.

Després d’un sofisticat processament del/s senyal/s retornat/s pels ecos observats, el radar proporciona una valuosa informació sobre les característiques d’aquests ecos que es poden relacionar amb la intensitat de la precipitació que les causa, o amb la seva velocitat respecte el radar. Aquest procés es repeteix unes 1000 vegades per segon, permetent determinar la presència de precipitacions en un radi d'uns 200 Kms del radar.

En el cas d’un radar meteorològic, "el blanc" són les partícules de precipitació, bé siguin gotes de pluja, flocs de neu, grans de calamarsa o , com passa a vegades, una barreja de tots ells.

Els radars meteorològics funcionen d'una forma similar als altres radars, com els dels aeroports utilitzats per localitzar avions, els marítims pels vaixells, o els que utilitza la policia per a detectar els vehicles que circulen massa ràpid per la carretera. En el cas d’un radar meteorològic l’objectiu principal és observar la precipitació. 

Els indrets on es troben les ubicacions dels radars meteorològics van lligats  a la topografia de Catalunya. Cal cercar indrets adients. Les muntanyes podrien bloquejar o atenuar els senyals, causant zones d'ombra o d'observacions incorrectes que provocarien prediccions errònies. El funcionament bàsic d’un radar és el següent:


Estació meteorològica automàtica de la Panadella

A part del radar, l'estació de la Panadella disposa també d'una altra Estació Meteorològica Automàtica (EMA). És una més de les 165 estacions que transmeten automàticament dades meteorològiques (datalogger) que li proporcionen uns sensors adaptats a les necessitats específiques del terreny de cada ubicació, i que li permeten mesurar variables meteorològiques que són enviades per un sistema de comunicacions via mòdem, mòbil, o via satèl·lit. Disposen d'una alimentació autònoma, que és proporcionada per energia solar o per d'una xarxa elèctrica.
 

Visita a l'estació meteorològica i radar de la Panadella

Considerant la importància de la meteorologia i del paper importantíssim que avui en dia ha pres en la societat, cultura i economia, des de les Piles estem preparant una visita a les instal·lacions de la estació meteorològica el dissabte 27 de juny amb la finalitat de conèixer de més a prop el funcionament, la tecnologia i les possibilitats de les xarxes meteorològiques del SMC.

Si estàs interessat/da en acompanyar-nos fes-nos arribar la teva petició per a poder formar un grup i coordinar la visita omplint el formularique trobaràs AQUÍ! Hi ha un número limitat de persones. No és recomanable per canalla ni per persones amb mobilitat reduïda.

+INFO
-       smc@meteo.cat
-       www.meteo.cat
-       Podem consultar la XRDAD a Internet: www.meteo.cat, o al mòbil enviant un SMS al nº 7210 (preu sms:1'04€ IVA inclós).


Eduard Garcia-Luengo
eduardg@salleurl.edu
@expersat