dimecres, 8 de juny del 2016

Excursió a l'estany d'Ivars i Vila-sana



Coincidint amb la setmana de la natura i per despertar consciencia sobre la importància de tenir cura de la nostra natura i el nostre territori, mig poble espilenc va anar a conèixer l’estany d’Ivars i Vila-sana.

Es tracta de l’estany interior més gran de Catalunya (té una superfície d’aigua de 126 ha.) i acull una important diversitat biològica. L'aigua d'entrada, prové del canal d'Urgell i correspon a la mateixa quantitat que s'utilitzava per al reg de les finques existents abans de la recuperació. El desguàs de l'estany drena vers un afluent del riu Corb. En bona part del seu perímetre la profunditat és molt baixa (< 1 m), de manera que proliferen les comunitats lacustres. Amb tot, la profunditat màxima no arriba als quatre metres ni la mitjana als 2 m. Al llarg de l'estany s'hi van recrear illes amb diferents formes, pendents, alçades i emplaçaments que afavoreixen la fauna, especialment els ocells, amb punts de descans, alimentació i reproducció.

Teníem moltes ganes de conèixer el lloc i poder participar d’algunes de les activitats que es fan a l’estany, així que vam proposar anar fer anellaments d’ocells. 

L'anellament científic d'ocells és un mètode d'estudi basat en el marcatge individual de les aus mitjançant la col·locació d'anelles metàl·liques. Qualsevol registre d'un ocell anellat, bé a través de la seva re-captura i posterior alliberament, bé per la seva recuperació final com a au morta, ofereix una gran quantitat d'informació sobre la seva biologia, especialment pel que fa als seus desplaçaments, però també de la seva longevitat, fidelitat a les àrees de cria i hivernada…
Traçant les línies de vol definides pels parells de dades anellament-recuperació, és possible definir les rutes migratòries de les diferents espècies d'ocells, així com les seves àrees de descans, oferint-nos així una informació molt valuosa per a la planificació de sistemes integrats d'espais protegits per a les aus.
Una campanya anellament consisteix en la realització d'un seguit de sessions durant un període determinat de temps i sota unes condicions estandaritzades (zona, horari, nombre de xarxes, etc.). Per altra banda, una campanya d'anellament en una zona determinada ens pot donar molta informació de les espècies discretes presents a la zona, així com dades sobre la fenologia migratòria i estatus (reproductor, migrant, hivernant, etc.) de les diferents espècies detectades. Moltes de les especies que possiblement s'anellaran (principalment passeriformes de zones palustres) són difícils de detectar i quantificar amb altres mètodes de cens, i per tant l'anellament és la única manera d'estudiar-les amb detall.
Vam quedar molt contents del tracte de vam rebre del Marcel i l’Enric i de les coses que vam aprendre dels ocells... de ben segur que hi tornarem, això sí ben d’horeta al matí, amb una bona gorra i una ampolla d’aigua per beure.

Si voleu conèixer més: http://www.estanyivarsvilasana.cat