diumenge, 9 d’octubre del 2011

Tempesta de meteors

L'EDUARD GARCIA LUENGO,Professor de tecnologia i gestor cultural. Col·laborador en projectes educatius al voltant de l’experimentació tecnològica en els àmbits de les comunicacions espacials. Responsable del projecte Expersat.org ens parla de la tempesta de meteors.

Aquest mes d’octubre es preveu que es produiran pluges d’estels fugaços (meteors) donat que la Terra en el seu caminar per l’espai al voltant del Sol, ha de creuar les òrbites de cometes: 21P/Giacobini-Zinner durant el proper cap de setmana  dies 8 i 9, i la del Halley el dia 22.

Al respecte, hi ha anys que no es veuen caure meteors, i d’altres on es poden comptar 150 meteors per hora (any 2005), que donen la sensació d’observar la caiguda de flocs de neu durant una nevada. No és segur què passarà enguany, però les previsions indiquen que la nit del 8 al 9 es podria produir una tempesta força intensa, així com una “considerable” pluja el proper dissabte dia 22. De fet, no passa sols  aquest dies exactes, sinó al seu voltant, mentre la Terra travessa la densa cortina de partícules de la cua dels cometes, encara que els dies assenyalats es preveuen de més intensitat.


En vers al cometa 21P/Giacobini-Zinner es disposa d’informació de les  diverses aproximacions al Sol esdevingudes durant el segle XIX. És un cometa periòdic i completa la seva òrbita al voltant del Sol cada 6.62 anys. Com que està format de roques i gels, cada vegada que s’aproxima un cometa al Sol es produeix un escalfament de la seva superfície degut a la llum solar produint-se una la sublimació dels gels. Els gasos que es desprenen d’aquest fet, exerceixen una pressió sobre les partícules minerals que són llançades, quedant en l’òrbita solar.

El punt principal d’emissió es trobarà a prop de la constel·lació del Drac. Per aquest motiu la pluja pren el nom de “Dracònides”.

Les Oriònides
Els que tenim més anys recordarem la visita del cometa Halley durant l’any 1986. Les llargues nits que vam poder gaudir de la seva visita. El recorregut de la seva òrbita el·líptica te una durada de 75 a 76 anys aproximadament.





En les properes setmanes d’octubre la Terra travessarà aquest any per segon cop la cua, i és molt probable que es vegi també una pluja d’estels produïda per la resta del cometa. Entre finals del passat mes d’abril i tot el mes de maig ja ho va fer amb una pluja de meteors “ETA-Acuàrides”. 
S’anomena així aquesta pluja perquè la radiació dels meteors provenia de la constel·lació d’Acuari. En aquesta segona ocasió la pluja serà visible al nord de l’estel Betelgeuse, vermellós i molt visible en la constel·lació d’Orió. Òbviament aquesta propera pluja de meteors s’anomena “Orònides”.

Com observar ?
Per fer l’observació cal apropar-se a un indret on no es trobi llum ambiental. Cal portar roba d’abric i no estaria de més alguna beguda calenta. Si porteu una lot mireu de posar-hi una cel·lofana vermella, perquè evitarà l’enlluernament.
No es necessita cap instrument òptic. Aquestes observacions es poden fer a ull nu. Si disposeu d’uns prismàtics podreu observar de més prop les constel·lacions. En cas de poder escollir. us recomano uns d’una bona obertura; per exemple uns 10x50 anirien molt bé. Si augmenteu la potencia òptica necessitareu un trípode. Del contrari tremolarà la visió.

Observació "en viu" dels Dracònids

PAM Parc Astronòmica del Montsec   http://www.draconids.lleidaitu.com/
Agrupació Astronòmica de Terrassa   http://www.agrupacioastronomica.terrassa.net/

.+Info
Si el tema ha desvetllat la vostra curiositat podreu cercar més informació a:
Xarxa d’investigació sobre bòlids i meteorits http://www.spmn.uji.es/CAT/presentacio.html