dimarts, 1 de juliol del 2014

FEU EL VOSTRE RELLOTGE DE SOL


Molts cops pensem que aprendre Astronomia és una cosa complexa i costosa. De fet al nostre costat tenim elements que ens permeten de forma simple entendre, o si més no aproximar-nos una mica més a l’univers que ens envolta.

Us proposo construir un senzill rellotge de sol sense complexitat amb la finalitat de fer-vos passar una estona entretinguts i per fer gaudir als més petits de la ciència.

La dificultat que podreu tenir és saber situar-vos cap el sud. Tots els rellotges de sol, per llegir-los, cal saber-los situar sobre la meridiana terrestre o recta imaginària que uneix el nord i el sud. Dono per entès que ho sabeu fer, sinó pot ser una altra estona d’entreteniment en una altra activitat. Ja m’ho direu...

Com a ajuda, penseu que molts dels telèfons mòbils porten brúixola!





Per a aquesta activitat, es necessita un full de cartolina, tisores, cola, regle, una corda o fil de llana d’uns 10 cm de llarg, cinta adhesiva i una agulla o clau petit.


1 - Imprimiu aquest document amb un full de cartolina o paper d’uns 300gr. O bé, la impressió estandar de paper i l’encoleu amb una cartolina.

2 - Retalleu el rellotge de sol i l’enganxeu-lo en una cartró, tallant-lo al llarg de les línies de punts.

3 - Amb l'agulla o clau, perforeu dos forats com s'indica.

4 - Doblegueu al llarg dels guions de la línia central amb un regle.

5 - Passeu la corda pels forats tot cuidant de formar un angle recte.

6 - Enganxeu la part posterior de la línia de marcatge amb cinta adhesiva i talleu els extrems que sobresurten.

Aquest rellotge està dissenyat per les latituds entre 40 i 50 graus nord. Ens funcionarà perfectament a les nostres terres.


Per utilitzar-lo, cal que el poseu a terra mirant al sud.
Com es mostra a continuació, si cal, utilitzeu una brúixola per orientar-vos. L'ombra de la corda posada en la cara interior de l'esfera us llegirà el temps.

La línia mostra el temps solar. El vostre rellotge pot indicar un moment diferent, per exemple segons l'horari d'estiu o l'horari d'estiu vigent. Cal, doncs, tenir-ho en compte.




Eduard Garcia-Luengo



Dedicat a l’Esther Viña per la seva tasca a la ludoteca de les Piles.