dimarts, 2 de juliol del 2013

CUINAR AMB FORMATGES


En Josep Barragan de Vidania Gastronomia un amant del món dels formatges, entre altres temes gastronòmics, ja va deixar petjada al poble de les Piles amb el seu exquisit i interessant  taller de tast de formatges del passat dissabte 25 de maig.

Avui novament col·labora amb nosaltres i ens facilita unes delicioses receptes culinàries amb formatges perquè gaudim tant fent aquests plats, com assaborint-los, així com compartint-los amb les persones més volgudes.



ESPINACS A LA CREMA DE FORMATGES



Ingredients per a quatre persones:
    • 1 kg Espinacs 
    • 0,250 kg Ceba
    • 0,100 kg Gruyère
    • 0,150 kg Emmental
    • 0,250 kg Nata liquida
    • 0,200 kg Emmental ratllat per gratinar
    • 0,100 lt Oli d'oliva
    • Sal i Pebre
    Opcional: 
    • 0,050 kg Pinyons
    • 0,100 kg Panses 
    • Anou moscada


    Preparació:
    1. Escaldar els espinacs. 
    2. Sofregir la ceba amb l'oli (i incorporar les panses i els pinyons si els voleu posar). 
    3. Afegir la nata i, un cop calenta, els formatges a dauets per a que fonguin. 
    4. Afegir els espinacs i coure 5 minuts sense deixar de moure, corregint de sal i pebre. 
    5. Omplir una safata de forn, amb el formatge ratllat per sobre, i gratinar uns 15 minuts.
    6. Recepta que també ens pot servir per farcir unes crestes, una pasta de full, una quiche (afegint ou), uns canelons, una pizza, un vall-au-vent...



    CROQUETES DE GORGONZOLA I ANOUS


    Ingredients per a quatre persones (24 croquetes):

    • 0,100 kg Farina
    • 0,100 kg Mantega
    • 0,050 Ceba
    • 0,200 lt Nata líquida
    • 0,100 lt Llet
    • 0,300 grs. Gorgonzola
    • 0,100 Pera pelada
    • Sal i pebre
    Per caramelitzar la pera:
    • 0,050 Mantega
    • 0,050 Sucre
    Per arrebossar:
    • Farina, ou i pa ratllat


    Preparació:

    1. Fondre la mantega i sofregir la ceba. Afegir la farina i remenar dos minuts. Reservar.
    2. Posar a una cassola la nata, la llet i el gorgonzola fins que quedi tot fet una crema, sense que arribi a bullir. Mantenir el foc al mínim, per a que la crema estigui calenta. Caramelitzar la pera a dauets amb la mantega i el sucre.
    3. Encendre el foc de la roux, i quan comenci a escalfar-se, afegir la crema ben calenta. Moure constantment per a que espessi, i quan la massa estigui quasi lligada, afegir la pera. Dos voltes més per integrar-ho tot i quan la massa es separi de la cassola ja la tenim feta.
    4. Si queda la massa cremosa, passar primer per farina abans de l'ou i el pa ratllat al arrebossar. 
    5. La farina es cou per la temperatura de la crema i de la cassola, no pel temps que està cuinant-se.


    BROQUETES DE PARMESÀ, TOMÀQUET SEC I ORENGA


    Ingredients per a quatre persones (8 broquetes):

    • 0,400 kg Parmesà Reggiano
    • 0,030 kg Orenga
    • 0,050 kg Tomàquet sec
    • 8 broquetes de bambú

    Preparació:

    1. En una safata de forn, sobre paper vegetal, colocar 50 gr de parmesà amb la forma que es vulgui, si pot ser fent servir un motlle.
    2. Posar la broqueta a sobre del formatge, que quedi coberta. Afegir una mica d'orenga i el tomàquet a dauets. 
    3. Fornejar a 200 graus uns 10-15 minuts fins que el parmesà estigui cruixent. Abans de treure la broqueta del paper cal que estigui ben freda. 
    4. Punxar en un got ple de sal, en un tomàquet, mig cogombre o albergínia... Queda molt bé també substituint l'orenga per una fulla d'alfàbrega ben hidratada.


    TARTIFLETTE


    Ingredients per a quatre persones:

      • 4 patates
      • 1 ceba gran
      • 1 Reblochon 
      • 4 talls cansalada fumada 
      • 50 ml vi blanc
      • 50 ml nata líquida
      • 50 gr mantega 

      Preparació:
      1. Bullir, pelar i tallar les patates. 
      2. Sofregir la ceba amb la mantega, i a la mateixa paella, la cansalada. 
      3. En un bol barrejar la patata bullida, la ceba, la cansalada, el vi i la nata. 
      4. Posar el conjunt a una safata de forn. Obrir el reblochon en dues meitats de manera que quedin dos discos. Col·locar el formatge sobre les patates amb la pell a dalt. 
      5. Posar al forn uns 20 minuts fins que el formatge quedi cremós. 
      6. Presentar a la mateixa safata amb herbes aromàtiques.
      Josep Barragan
      VIDANIA GASTRONOMIA