dimarts, 19 de novembre del 2013

PANELLETS PER TOTS SANTS (I FINS QUE N'HI HAGIN)!


Encara que sembli que ja és massa tard, perquè ja ha passat Tots Sants o perquè aviat ja serà època de torrons, l'Antònia Balcells Garrido ens explica com fer diferents panellets d'allò més deliciosos. I si no els volem fer o ja no som a temps de fer-los aquest any, ja tindrem la recepta per l'any vinent.

L'Antònia ens explica que a casa seva és tradició fer els panellets un o dos dies abans de Tots Sants entre tota la família (avis, fills i nétes). Primer fan la massa de panellets tradicional d'ametlla. Aquesta massa la reparteixen a ull per fer primer els panellets amb pinyons, després els panellets amb codonyat i finalment els panellets de coco.
Els panellets són un dolç molt bo i, un cop fets, sempre se'n tasten alguns abans de ser la castanyada. I tot i que per la Castanyada i Tots Sants se'n mengen molts, sempre encara en queden forces per anar menjant fins que ja no en quedi cap!



Ingredients :

  • 1 kg d’ametlla picada
  • 750 g de sucre
  • 2 ous (1 per la massa i l’altra per pintar els panellets)
  • 1 patata mitjana bullida amb pell
  • Coco
  • Xocolata fondant
  • Codonyat
  • Pinyons

Preparació:

  1. Abans que res cal preparar la massa. En un recipient posar-hi l’ametlla picada, el sucre, un ou batut i una patata bullida sense la pell i amassar-ho tot. Cal tenir paciència i amassar fins que la barreja quedi ben consistent. L’Antònia indica que hi ha gent que deixa reposar aquesta massa durant vint-i-quatre hores, però com que ella posa un ou a la barreja fa els panellets de seguida que té amassada la massa.
  2. Amb la massa feta, cal fer tres partions al gust de cadascú. Una per fer els panellets de pinyons, l’altra pels panellets de codonyat i l’altra pels panellets de coco, uns quants dels quals seran banyats posteriorment amb xocolata.
  3. Per fer els panellets de pinyons s’ha de fer boles de la massa de la primera partió. Després arrebossar-les amb pinyons, arrodonir-les de nou i finalment pintar-les amb l’ou prèviament batut.
  4. Per fer els panellets de codonyat cal posar un drap damunt del taulell, posar-hi la massa de la segona partió i estirar-la amb el curró. Tallar tires de codonyat i posar-les damunt aquesta massa. Amb l’ajuda del drap cobrir el codonyat amb la massa com si d’un braç de gitano petit es tractés. Tallar el rulo a talls i novament pintar amb l’ou batut que ja teníem dels primers panellets.
  5. Per últim, amb la massa restant, fer els panellets de coco. Afegir a la massa coco ratllat i amassar-ho bé i novament fer boles petites.
  6. Fets ja tots els panellets només faltarà posar-los damunt una plata i un paper per coure al forn, prèviament escalfat a 250 graus, i deixar coure de dalt i baix, sense ventilador. Deixar-los coure uns deu minuts al forn tot anant-los vigilant. Treure’ls i deixar-los refredar.
  7. Pràcticament ja estan fets tots els panallets, però faltaran els panellets de xocolata encara. Separar uns quants panallets de coco i l’endemà banyar-los amb la xocolata fondant desfeta. Un cop coberts de xocolata posar-los en una plata i deixar-los refredar almenys durant una hora a la nevera.



I un cop fets aquests deliciosos dolços ja només queda menjar-los per la castanyada i Tots Sants, com marca la tradició, i fins que en quedin!