dimarts, 8 d’octubre del 2013

LA FESTA MAJOR DE LES PILES A ULLS DEL REGIDOR DE JOVENTUT, FESTES I ESPORT

Un any mes, coincidint amb el segon cap de setmana de setembre, el nostre poble va celebrar una de les festes més esperades de l'any: La Festa Major.

Sopar de l'oest llunyà. Fotografia d'Anna VerT
Seguint amb la línia iniciada un temps ençà, enguany es va intentar construir un programa de festes pensant en què les persones de totes les generacions poguessin gaudir i trobar el seu propi espai. En alguns dels casos, els actes, degut al seu èxit, mantenen un format molt similar des de ja fa varis anys: el sopar temàtic, els jocs de la canalla, el concert jove, el cafè concert. En d'altres, es van introduir petites variants: el pregó amb mapping (brillant pregó), les havaneres cubanes, el ball de tarda (que es va recuperar l'any passat després d'un any d'absència), la btt nocturna. I per últim, actes novedosos com el karaoke acústic, que en la meva opinió va ser un èxit rotund.


En aquest punt m'agradaria  fer un punt i a part amb el sopar de disfresses. Aquest any es va fer una aposta decidida que anés en sintonia amb el context de crisis en que estem immersos des de ja fa uns anys. Oferir un sopar a un preu més assequible per a fomentar l'assistència tots els veïns. I l'aposta va sortir bé. Més de 200 persones van participar-hi. Per contrapartida, això va suposar abandonar la 'comoditat' que suposa un càtering i substituir-ho per la feina i col·laboració de moltes persones que abans i durant el sopar, van estar treballant perquè la resta poguessim gaudir d'una agradable vetllada. 

Aquest ha estat un any particular, en què s'han ajuntat dos factors que feia anys que no se succeïen i que han fet de la Festa Major 2013 una festa diferent: L'11 de Setembre i la pluja.
Cucafera de les Piles. Fotografia Anna VerT.
Correfoc amb els diables Keresus. Fotografia Anna VerT.
Pel que fa a l'11 de Setembre, el fet que coincidís en un dimecres (feia 10 anys que no passava) combinat amb la celebració de la Via Catalana (molta gent del poble va participar-hi), va donar la sensació de que fos menys completa que la d'edicions enrere .I el segon factor que també feia anys que no apareixia, va ser la pluja. Una pluja que, a més a més, va fer acte de presència el dissabte, un dels dies on és concentren la majoria dels actes. I la veritat és que la situació es va poder solucionar de manera brillant. El boca a boca i les xarxes socials van ser fonamentals a nivell comunicatiu per anar informant a tothom de com s'adaptava el programa a les limitacions provocades per la pluja. Els jocs de la canalla previstos per a primera hora de dissabte a la tarda, es van suspendre i finalment es van poder celebrar el diumenge tarda. Les havaneres previstes al parc nou es van traslladar a dalt el cafè, i el concert jove es va passar a baix la sala del cafè. Tot això que s'explica fàcilment en aquestes últimes tres línies, va suposar un esforç molt gran a nivell organitzatiu que fàcilment podria desembocar en una situació una mica caòtica. Però, un cop més, la implicació de moltes persones va fer possible que tot sortís rodó.


Ban'd'al·lucinògens. Fotografia Anna VerT.
El balanç de la Festa Major, un any més, és molt  positiu. i ho és fruit de l'esforç de moltes persones. És la culminació d'un treball que comença pràcticament nou mesos abans amb les primeres reunions per a començar a crear el programa i per a desenvolupar-lo i que culmina gairebé dues setmanes després.

Jocs de la canalla. Fotografia Anna VerT.
Moltes gràcies a tots els que veniu a les reunions un diumenge a les 8 de la tarda al mig de l'hivern amb el fred que fa a la sala d'actes. Moltes gràcies a tots els que feu col·laboracions tenint en compte els temps que corren. Moltes gràcies als que la setmana abans us passeu les tardes montant escenaris, posant banderes, llums, fent la ruta de la btt. Moltes gràcies als que us encarregueu de comprar tot el que es necessita per la barra, pels esmorzar, per la xocolatada i pels sopars. Moltes gràcies als que durant la festa major doneu un cop de mà en cadascú dels actes i als que hi participeu. Moltes gràcies als que quan passa la 'tempesta' feu que el poble retorni a la normalitat. En definitiva, moltes gràcies a tots els que d'una manera o altre heu fet possible, un any més, que haguem viscut una GRAN Festa Major.

Aquestes són les coses que fan que em senti orgullós del meu poble.


Jordi Castells i Cadens

Regidor de joventut, festes i esports