dimarts, 18 de setembre del 2012

ELS MOLINS FARINERS DEL MUNICIPI DE LES PILES (3a part)


Després d'una presentació genèrica dels molins del municipi de les Piles i un cop presentats els molins del municipi de les Piles al riu Gaià, avui és el torn dels molins fariners del municipi de les Piles del Torrent de Biure.


Molí Vell de Biure.  

Al poble de Biure, molt a prop de la font i a la dreta del riu es localitzen les restes del Molí Vell de Biure. És visible part del seu cacau i la part baixa, coberta amb una rudimentària volta, possiblement sigui del XIII o principis del XIV. Malauradament, desconec altres preferències o documentació, llevat de les més amunt esmentades segons les quals Isidre Miret de Biure vengué les moles al molí de Sant Gallard el 1712; possiblement en aquesta data ja no funcionés per escassetat d’aigua.

Molí vell o Molí vell de l'Andreu de Biure. Torrent de Biure. 
(41º 29’ 33,8’’N,  01º 21’ 05,3’’E).

Molí Nou de Biure. 

Uns 200 m més avall del Molí Vell, a l'esquerra del riu, s’hi troba la petita resclosa que abastia el Molí Nou. El molí de 6,55 per 5 m d’esterior i 5,35 per 4,10 m d’inerior, és en estat ruinós i abandonament; per dintre encara s’hi veu l’anclatge de la mola, elevada per dos graons, i el farinal. Al bastiment de fusta de la molia hi consta l’any 1821, el mateix que hi ha esculpit al llindar la porta, situada a l’extrem dret de la façana que és tota de pedra treballada, amb tres grosses anelles també de pedra clavades i que servien per fermar-hi les mules.


Molí nou o Molí nou de l'Andreu de Biure. Torrent de Biure. ( 41°29'35.40"N,   1°21'16.61"E)

Molí de Prous. 

Uns dos quilòmetres més avall del llogaret de Biure, just a l’angle que formen les rases de Guialmons- les Piles amb el Torrent de Biure, a la part esquerra del torrent, no fa gaires anys hi havia les restes del molí, restes de parets, una de les moles i el cacau, que el propietari ha fet desaparèixer totalment. La veu popular diu que sota mateix hi havia un altre molinet, i que les restes que ha riu avall i als mateixos límits de municipis, però dintre el se Santa Perpètua, era el Molí Vell de Prous; jo almenys així el tinc catalogat.

Molí del Prous de les Piles. Torrent de Biure. (41º 29’ 36,9’’N, 01º 21’ 50,6’’E)

Un article se Salvador Palau Rafecas, el Galo 

publicat al Recull Núm 4. 
Associació Cultural de la Baixa Segarra- Santa Coloma de Queralt