dijous, 12 de març del 2015

EL CAMÍ DE LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL (ruta btt i senderisme)

El camí a la relliscada de Sant Miquel de Montclar és una excursió circular amb sortida i arribada des de Biure de Gaià, al municipi de Les Piles, que combina el senderisme amb el descobriment dels paisatges i patrimoni més desconeguts de la comarca. Castells, ermites i llegendes són llegat i alhora testimoni de la història de la Conca de Barberà i de la vall del riu Gaià. 

Ermita i torre de Sant Miquel del Montclar
L’excursió que us proposem no és gaire llarga ni difícil, tot i que te un tram molt costerut, hi trobareu paisatges sorprenents i contrastats, amb boscos frondosos i calmats prats enfront a la feréstega muntanya de Montclar. Camins i corriols que us portaran a descobrir la torre del castell i l’ermita de Sant Miquel. Pujarem fins al cim per gaudir d’una àmplia panoràmica: des del Pirineu a la Mediterrània, sens dubte una de les millors de la comarca. 

Cada d’any pels volts de Sant Miquel, el segon diumenge de maig, s’hi celebra l'Aplec de Sant Miquel i hi acudeixen veïns que puguin fins l'ermita de Sant Miquel. D’històries i llegendes de Sant Miquel de Montclar n'hi ha moltes, entre altres que era conegut per tenir el poder de curar el mal de cap i el mal d’oïda. Segons explica la tradició si s’aplica l’oli de la llàntia del Sant a l’orella malalta, a l’instant es curen les otitis. Aquest recorregut es pot fer en qualsevol època de l’any tot i que com diu la dita: quan Sant Miquel porta caputxó, pluja amb abundó. Així que quan la punta de Sant Miquel està tapada pels núvols, la pluja està assegurada.


Punt d'inici i final: Església de Sant Joan de Biure.

Distància: 8,030 km

Durada: 2 h i 30 minuts

Dificultat: Mitjana

Desnivell acumulat: 351 m de pujada i 351 m de baixada

Època de l'any: Tot l'any

Itinerari: Circular

Suport tècnic: Quadern de ruta i track des de Wikilok


Un cop a l'ermita, és interessant agafar un senderó que en porta uns metres cap a l'extrem oest de la  muntanya per poder veure el morro i la ferradura del cavall de Sant Miquel que, com conta la llegenda, va relliscar en fer un salt del castell de Queralt al de Sant Miquel.

Extrem oest de la muntanya, mirant al Castell de Queralt.

La Fina Malet ens ensenya el morro del cavall

I també la ferradura del cavall de Sant Miquel