dimarts, 31 de gener del 2012

EL GALO, UN COL·LABORADOR MÉS DEL BLOC DE LES PILES

Qui més qui menys coneix el Galo, en Salvador Palau Rafecas, de Santa Coloma de Queralt, un personatge molt peculiar i un declarat amant de la història. La seva targeta de presentació ens il·lustra tant dels seus amplis coneixements i el seu bagatge cultural i històric com també de la seva simpàtica extravagància.

Des de les Piles estem molt orgullosos de poder comptar amb la seva inestimable col·laboració al bloc per aportar i contrastar tota mena d'informació històrica del municipi i li estem molt agraïts per estar disposat a contribuir de forma més o menys constant amb una activitat cultural del que per ell és el municipi veí.

Creiem que la informació s'ha d'anar rebent i assimilant a poc a poc. Partint d'aquesta idea, no ens volem "fondre" tota l'àmplia informació que en Galo té del nostre municipi amb tan sols un article. De manera que per avui en tindrem prou amb recuperar un dels primers articles publicats al bloc que es titulava Esteles discoïdals al municipi de les Piles i completar-lo amb la informació que ell ens ha aportat.

A on podem veure les esteles discoïdals? Algunes es troben guardades al magatzem municipal i les altres es troben a l'interior de l'església de Sant Salvador de Figuerola i també al cementiri de Biure. I ara, gràcies al Galo, tindrem el privilegi de poder conèixer quatre esteles discoïdals més que ell va fotografiar a l'església de Figuerola, on es trobaven fins a principis dels anys vuitanta. Més tard, després de varis furts i desaparicions i abans de la restauració de l'església, el llavors alcalde del municipi Josep Ballabriga i el mateix Galo,  en van retirar les restants i les van guardar a l'Ajuntament de les Piles a fir de protegir-les:



Estela funerària de Figuerola. Creu patent amb losange central buidat i decorat amb una creueta. Al revers, hi ha una decoració reticulada. Actualment es troba al magatem de les Piles.



L'estela de l'escriptura, procedent de Figuerola, porta un epitafi escrit en català amb caràcters gòtics on s'hi pot llegir clarament "Bas de n'Arnau Civit i els seus".



L'estela funerària de la ferradura, el símbol dels Ferrer que en la fotografia veiem situada en un dels murs de l'Església de Sant Salvador de Figuerola el lloc que li correpondria. Durant molts anys se'n perdé el rastre i no se sabia el seu parador. Actualment, algunes fonts fiables, sembla que es troba en un jardí particlular de Santa Coloma.



L'estela funerària de la mà esculpida, procedent de Figuerola, d'origen probablement romànic, és un símbol de veneració de l'Església procedent d'una relíquia del monestir de Santes Creus. Actualment resta guardada al monestir de Vallbona de les Monges.











A partir d'aquest article volem fer una crida a tothom per demanar a tots aquells qui tinguin més informació sobre aquestes esteles o altres restes i/o informacions i curiositats de Figuerola i/o del municipi en general que ens la facin arribar directament a l'Ajuntament de les Piles, al correu turismelespiles@gmail.com, o bé fent un comentari en aquest article.