dimecres, 19 d’octubre del 2016

“ELS VILARS, fortalesa Ibérica. Terra, aigua i poder en el món iber”





A uns 70 Km de les Piles i a 4Km d’Arbeca es troba un excepcional i únic conjunt arqueològic, declarat a l’any 1998 com a “Bé Cultural i d’Interès Nacional”, així com de la categoria de “Zona Arqueològica” per la Generalitat de Catalunya.


El conjunt històric i arqueològic monumental es troba a la partida dels Vilars, prop del curs del canal d’Urgell, on el paisatge trencat i sec es transforma en una suau plana horitzontal regada i plena d’arbrers fruiters.

La fortalesa es va començar a construir cap l’any 775 abans de la nostra era, primera Edat del Ferro i fou abandonada cap als voltants del 325. Durant aquest període de temps va anar remodelant-se urbanísticament, alhora que el paisatge anava canviant al seu voltat per la mà de l’home. Durant més de 400 anys fou habitada ininterrompudament.

Fou concebuda des del primer moment amb els trets urbanístics i defensius bàsics. Tenia una muralla de cinc metres d’amplada, una dotzena de torres amb una barrera de pedres clavades i un fossat que la feia molt inexpugnable. Protegia als seus habitants, al voltant d’uns 200, amb la residència d’un cabdill o príncep. L’urbanisme era molt ben estructurat a partir d’un gran cisterna dins d’una plaça central, d’on sortien radialment carrers que s’omplien de cases amb una mida molt regular. Els carrers eren tots empedrats. Amb el pas del temps les cases es construïen de forma més complexes i espaioses.


La fi i abandonament de l’assentament a mitjans del segle IV abans de Crist, es creu deguda per la pròpia limitació de l’estructura defensiva que li impedia créixer, que per cap altra circumstància traumàtica. Les mateixes estructures defensives, segles més tard van esdevenir un obstacle pel creixement de la fortalesa.

El jaciment es pot visitar tots els dissabtes i diumenges de 10’00 a 14’00 hores. A les 12’00 del migdia es hi ha una visita guiada. Es pot concertar entre setmana alguna visita a l’Oficina de Turisme (telf. 973 160 000/182).