dimarts, 14 d’agost del 2012

QUÈ EN FEM DEL MÒBILS VELLS?

Avui dia són poques les persones de la nostra societat que no disposem de telèfon mòbil per comunicar-se amb la resta de món. La majoria de gent que disposem de telèfon mòbil no és pas el primer, sinó que des de què vam adquirir el primer l'hem canviat vàries vegades no tant pel fet que aquest s'hagi espatllat _ que també podria ser_, sinó perquè ens hem acollit a ofertes de les diferents companyies telefòniques que ens han obsequiat amb mòbils més moderns dels que teníem fins ara. En els últims dos anys, l'aparició dels anomenats smartphones també ha contribuït molt a un canvi generalitzat dels mòbils personals. I tot plegat fa que qui més qui menys acumuli un grapat de mòbils en algun que altre calaix de casa seva. I la qüestió és: què en fem d'aquests mòbils vells?

Tots els aparells mòbils acumulats en un racó de casa nostra, a part de ser un estorb i suposar un material desaprofitat, són altament contaminants. Els telèfons mòbils són altament contaminants tant pels metalls tòxics (arsènic, antimoni, cadmi, plom, níquel i zinc, entre altres) com pels plàstics que contenen, ja que triguen molts anys a degradar-se de forma natural. Però es poden reciclar. S'estima que el cost total de reciclatge d'un telèfon mòbil amb prou feines arriba a un euro, un preu molt assequible per a ser respectuosos amb el medi.  Hi ha qui fins i tot alerta, com per exemple la primatòloga Jane Goodall, de la massacre que l'extracció del valuós i escàs coltan causa a l'Àfrica i afirma que reciclar mòbils pot salvar vides.

I com podem reciclar els telèfons mòbils vells? Si vols desfer-te d'un aparell tens diverses opcions: portar-lo directament a la deixalleria, als serveis de recollida de les operadores o bé dur-los a una ONG. Algunes d'aquestes organitzacions no governamentals fan campanyes de recollida i reciclatge de mòbils per recollir fons per als seus projectes o, simplement, envien els telèfons que encara funcionen a altres punts del planeta. Com explica aquest article  de la revista 'Consumer', l'any 2004 Creu Roja, Entreculturas i Alboan van engegar una campanya de reciclatge solidari anomenada 'Dóna el teu mòbil' , que encara funciona. Els usuaris poden entregar els mòbils vells amb uns sobres sense franqueig, i les ONG s'encarreguen d'enviar-los, si encara funcionen, a països com Kènia, Ghana o Sri Lanka. En cas que no funcionin, es descomponen i es reciclen, aprofitant els diners de la recaptació per finançar projectes solidaris.

Una tercera opció, que causa més controvèrsies en l'opinió general d'empreses recicladores i ONGs perquè no aclareixen massa bé on van a parar aquests telèfons ni l'objectiu final del seu negoci, és la venda de mòbils encara útils a empreses vàries (eurekamovil, zonzoo, movildinero, i un llarg etc.)



Resumint el millor de tot és un consum racional d'aparells mòbils per no produir més residus del compte i no fer ús de materials altment contaminants. Si no hem pogur evitar acumular mòbils vells el millor és que aquests puguin tenir una segona vida. La última opció _ peró abans que no fer res_ serà portar els mòbils a la deixalleria perquè es pugui recuperar els materials que el componen.


Anna Carulla Caballé

Fonts d'informació: