Com aconseguir una collita de raïm “perfecta”amb l’ajuda dels satèl·lits?
De ben segur que a la nostra comarca el sòl dedicat a les vinyes no és extensiu i potser no rendibilitzaria la contractació d’un servei similar i que l’experiència dels agricultors en la seva tasca diària també el podria igualar, però és interessant conèixer com van revertint les aplicacions de la tecnologia espacial en la nostra vida diària.
Si estem d’acord que per fer “un bon vi” cal regar adequadament les vinyes i tenim el control de l’aigua, els satèl·lits ens poden ajudar a saber quina és la quantitat i quan cal regar. La millora dels recursos agrícoles es poden optimitzar amb el coneixement de l’augment de la collita.
El servei GrapeLook de l’Agència Espacial europea (ESA) utilitza la informació recollida pes satèl·lits para assessorar als viticultors sobre com i quan cal regar les vinyes de forma òptima.
GrapeLook utilitza tècniques de teledetecció per a mesurar l’aigua que deixen anar les plantes, l’augment de la biomassa i el rendiment amb què s’estan utilitzant els recursos hídrics.
Tota aquesta informació, una cop processada, es distribueix als vinicultors i a les autoritats hidrològiques per mitjà d’una pagina web basada en Google Maps.
Aquest any passat es va posar a prova aquesta plataforma tecnològica amb la col·laboració d’un grup de vinicultors de Sudàfrica, als qui se’ls va permetre accedir al sistema de forma regular per a poder comprovar l’estat de les seves collites, rebre les estimacions del nivell d’humitat de les terres i de les necessitats de rec de les explotacions. Tots els participants varen quedar satisfets i van considerar els sistema interessant perquè els va ajudar a controlar el creixement de la collita, identificar els problemes de rec, així com de cercar mètodes més eficients per a permetre reduir la càrrega de treball i costos, així com garantir la sostenibilitat de les collites.
Aquest Servei ha estat desenvolupat per WaterWatch (Països Baixos) amb el suport del Programa d’Aplicacions Integrades de l’Agència Espacial Europea. La plataforma està cofinanciada pel Departament d’Agricultura del Cap Occidental i per la Universitat de KwaZulu-Natal, amb el suport també del Departament d’Agricultura, Pesca i Boscos de Sudàfrica i de la Ambaixada dels Països Baixos.
El proper pas serà l’expansió a altres cultius i regions. Actualment a Catalunya en comarques vinícoles properes, s’utilitzen tecnologies similars emprant les comunicacions mòbils (GSM).
GRAPELOOK http://iap.esa.int/projects/water/grapelook
WATERWATCH http://www.waterwatch.nl/
FRUITLOOK http://www.fruitlook.co.za/
Eduard Garcia-Luengo