La comunicació via satèl·lit està canviant la manera que el sector forestal collita els arbres. L'Agència Espacial Europea (ESA) està assajant un nou mètode, basat en la comunicació per satèl·lit i telèfons mòbils, que permet generar informació gairebé a temps real, i assolir l'objectiu d'aconseguir més fusta però talant menys arbres.
La companyia irlandesa Treemetrics, en cooperació amb l'ESA, està desenvolupant "Satmodo", un nou sistema que permet enllaçar a l’instant entre les màquines de talar i els seus conductors.
Els capatassos envien les seves instruccions via satèl·lit directament als ordinadors instal·lats en els vehicles, explicant als operadors com portar a terme la tala de manera que s'aprofiti millor la fusta. Els arbres no són tots iguals. Alguns són més adequats per a fer polpa, mentre que d'uns altres es pot extreure peces senceres, més valuoses, en una serradora.
Aquests últims arbres tenen major diàmetre i menys nusos en la seva fusta, i són més rectes; usar-los per a polpa en comptes de per a extreure peces, suposa un desaprofitament que redueïx el valor de la collita.
Treemetrics ja havia dissenyat un nou mètode per a estudiar el valor de la collita abans de la recollida, amb escàners làser 3D que amiden la forma, la grandària i la rectitud dels arbres.
El programa genera un document “d'instruccions de tala”, basat en les peticions del client, que diu a la màquina i el seu operador com procedir. Fins ara els capatassos proporcionaven les dades necessàries als operadors per correu electrònic, per telèfon o en persona. La informació rebuda havia de ser introduïda en l'ordinador del vehicle manualment.
Ara, gràcies als satèl·lits, l'ESA els aporta la capacitat que mancava en la cadena: la connexió de doble via i gairebé en temps real, amb les màquines recol·lectores, que els proporciona Satmodo; recollint informació sobre la producció real de fusta per hectàrea, i enviant-la per Satmodo és possible planificar la collita gairebé en temps real i efectuar correccions sobre la marxa.
Satmodo consisteix en un sistema de comunicacions inal·làmbric i híbrid "satèl·lit / terra" que porten instal·lat en els vehicles, i que els transmet dades en temps real, via del nou servei de telecomunicacions del satèl·lit Inmarsat "IsatM2M". Aquest és un servei de missatgeria de doble via que permet el seguiment i la vigilància arreu del món via satèl·lit. Satmodo proporciona també una ‘xarxa de seguretat’ de comunicacions per als operadors de les tales, que sovint treballen en àrees força remotes permetent-los-hi mantenir-se en constant contacte en zones on els telèfons mòbils no tenen cobertura.
Per a provar Satmodo el sistema híbrid serà instal·lat en 20 vehicles recol·lectors, que podran així ser monitorizats. El treball de collita serà gestionat gairebé en temps real, creant-se un sistema de gestió plenament integrat.
La companyia irlandesa Treemetrics ha passat anys desenvolupant "tecnologia de mesura i d'anàlisi" per a reemplaçar els mètodes tradicionals de collita forestal. La companyia va consultar al Departament d'Aplicacions Integrades de Telecomunicacions de l'ESA, en relació al seu programa d'aplicacions de comunicacions per satèl·lit, per a desenvolupar la seva tecnologia mitjançant l'ús de satèl·lits. Evidentment a l'ESA li va agradar molt el projecte de donar suport a les idees procedents d'una jove empresa a través de la seva innovadora plataforma d'aplicacions integrades.
Eduard Garcia-Luengo
eduardg@salle.url.edu