dimecres, 25 de juliol del 2012

ELS ARBRES PARLEN AMB ELS SATÈL·LITS PER MILLORAR LES COLLITES FORESTALS

La comunicació via satèl·lit està canviant la manera que el sector forestal collita els arbres. L'Agència Espacial Europea (ESA) està assajant un nou mètode, basat en la comunicació per satèl·lit i telèfons mòbils, que permet generar informació gairebé a temps real, i assolir l'objectiu d'aconseguir més fusta però talant menys arbres.

La companyia irlandesa Treemetrics, en cooperació amb l'ESA, està desenvolupant "Satmodo", un nou sistema que permet enllaçar a l’instant entre les màquines de talar i els seus conductors.


Els capatassos envien les seves instruccions via satèl·lit directament als ordinadors instal·lats en els vehicles, explicant als operadors com portar a terme la tala de manera que s'aprofiti millor la fusta. Els arbres no són tots iguals. Alguns són més adequats per a fer polpa, mentre que d'uns altres es pot extreure peces senceres, més valuoses, en una serradora.

Aquests últims arbres tenen major diàmetre i menys nusos en la seva fusta, i són més rectes; usar-los per a polpa en comptes de per a extreure peces, suposa un desaprofitament que redueïx el valor de la collita.

Treemetrics ja  havia dissenyat un nou mètode per a estudiar el valor de la collita abans de la recollida, amb escàners làser 3D que amiden la forma, la grandària i la rectitud dels arbres. 

El programa genera un document “d'instruccions de tala”, basat en les peticions del client, que diu a la màquina i el seu operador com procedir. Fins ara els capatassos proporcionaven les dades necessàries als operadors per correu electrònic, per telèfon o en persona. La informació rebuda havia de ser introduïda en l'ordinador del vehicle manualment.

Ara, gràcies als satèl·lits, l'ESA els aporta la capacitat que mancava en la cadena: la connexió de doble via i gairebé en temps real, amb les màquines recol·lectores, que els proporciona Satmodo; recollint informació sobre la producció real de fusta per hectàrea, i enviant-la per Satmodo és possible planificar la collita gairebé en temps real i efectuar correccions sobre la marxa.

Satmodo consisteix en un sistema de comunicacions inal·làmbric i híbrid "satèl·lit / terra" que porten instal·lat en els vehicles, i que els transmet dades en temps real, via del nou servei de telecomunicacions del satèl·lit Inmarsat "IsatM2M". Aquest és un servei de missatgeria de doble via que permet el seguiment i la vigilància arreu del món via satèl·lit. Satmodo proporciona també una ‘xarxa de seguretat’ de comunicacions per als operadors de les tales, que sovint treballen en àrees força remotes permetent-los-hi mantenir-se en constant contacte en zones on els telèfons mòbils no tenen cobertura.


Per a provar Satmodo el sistema híbrid serà instal·lat en 20 vehicles recol·lectors, que podran així ser monitorizats. El treball de collita serà gestionat gairebé en temps real, creant-se un sistema de gestió plenament integrat.

La companyia irlandesa Treemetrics ha passat anys desenvolupant "tecnologia de mesura i d'anàlisi" per a reemplaçar els mètodes tradicionals de collita forestal. La companyia va consultar al Departament d'Aplicacions Integrades de Telecomunicacions de l'ESA, en relació al seu programa d'aplicacions de comunicacions per satèl·lit, per a desenvolupar la seva tecnologia mitjançant l'ús de satèl·lits. Evidentment a l'ESA li va agradar molt el projecte de donar suport a les idees procedents d'una jove empresa a través de la seva innovadora plataforma d'aplicacions integrades.



Eduard Garcia-Luengo
eduardg@salle.url.edu