dimecres, 30 de novembre del 2011

Ramon de la pipa

Sabies que en Ramon Sendra Inglés (Masies Masoveret de Guialmons 1910 - Santa Coloma de Queralt 1993) va ser pagès i paleta, però la seva afició per treballar la pedra del país fa que se'l recordi, entre altres, com a escultor?

Tot i que l'escultura va ser per a ell una afició i no una professió, va fer nombroses obres de gran qualitat al municipi de les Piles i també a Santa Coloma de Queralt, entre altres nombroses localitats.

De les Piles destaquen, sense ordre de creació, el "tòtem" de l'encreuament de Biure, les Piles i Pontils ; Sant Magí a la font del molí del prous; la llinda de damunt la portalada de la piscina; un "reposa-creus" de l'església de la Mare de Déu del Roser de Guialmons i el tronc de l'altar de l'església de Sant Josep o de la Mare de Déu de la Llet de Sant Gallard amb un curró com a base.


 
Font del molí del Prous
 
"Tòtem" encreuament Biure, les Piles, Pontils
















Llinda de l'entrada de la piscina de les Piles


"Reposa creus" de la Mare de Déu del Roser de Guialmons

Detalls del tronc d'altar de l'església de Sant Josep de Sant Gallard
El gegant Ramon de la pipa
 


De Santa Coloma de Queralt en destaca la reproducció de la Mare de Déu de Bell-lloc i el monument als avis del pati del Convent.


En Ramon Sendra Inglés també era anomenat el Ramon de la pipa perquè sempre fumava en pipa. Era un personatge molt estimat i fins i tot a Santa Coloma li van dedicar un gegant a imatge i semblança d'ell, l'anomenat gegant Ramon de la Pipa.





Font: Informació facilitada per Josefina Sendra.