dijous, 17 de gener del 2013

FEM UN HORTET A LES PILES?


La Marina Balcells Gasol, veïna de les Piles, és una hortelana d'aquelles de tota la vida. Sempre ha fet hort aquí a les Piles i, per si algú s'anima a fer hort, o bé ja el fa i té algun dubte, ella ens explica quan plantar cada cosa

Abans que res, ella ens comenta que cal plantar les coses en lluna vella o, el que és el mateix, lluna creixent. Segurament hi ha altres teories sobre les dates de plantar i les llunes a utilitzar, però ella ens ho explica així perquè així sempre ho ha fet i molt bé que li ha funcionat.


A continuació tenim una relació de diferents hortalisses i les seves dates de plantació preferibles en el clima de les Piles o similar:
Enciam, escarola i cols...

- Alls. Per l'advent. "Si vols l'all ben coent, planta'l a l'advent".

- Albergínies. A principis de maig.

- Carbassons. A principis de maig.

- Cebes. Les primeres cebes es planten al gener i es poden fer fins el juliol. És millor fer-les primarenques, perquè sinó les tardanes s'entrompen (s'espiguen) més aviat. 

- Cigrons. A darrers de febrer. 

- Cols d'hivern. Per Setmana Santa es sembra la llavor per fer planter de col. Després s'ha de trasplantarla planta (el culet)  a l'hort: "Si vols bona col, transplanta-la al juliol". 
No es pot collir cap col fins que no hagi glaçat, sinó la col seria molt dura i no seria prou bona. Així, quan ja ha glaçat, doncs, collim l'ull de la coll i en podem fer un deliciós trinxat.  
Un cop collit l'ull de la col, broten uns llucs i, més o menys a l'abril, d'aquí en podem collir els brotons. 

- Enciam. L'enciam es pot plantar sempre.  

- Escarola. La primera escarola es pot plantar per l'Assumpció, al maig. L'escarola més tardana es planta la nit de Sant Joan, abans no surti el sol. Si es planta amb aquesta particularitat al cap de 24 hores la llavor d'aquesta ja està nascuda. 

- Escarxofes. Per la Mare de Déu del Pilar. aquí es poden collir escarxofes a partir del mes de març aproximadament. A l'hivern es panseixen i semblen mortes, però a la primavera següent tornaran a fer escarxofes. Poden durar uns tres anys.
 
- Espinacs. Entre la Mare de Déu d'agost (15 d'agost) i la Mare de Déu de setembre (8 de setembre). Després d'haver collit les patates. Es poden plantar durant tot l'hivern. Si es planten quan fa més bo els espinacs s'espiguen més aviat. 

- Faves. A partir del Pilar o abans del setembre.

- Melons. A principis de maig.

- Mongeta seca. Entre Sant Joan i Sant Pere.  

- Mongeta tendra. A darrers de març o a principis d'abril. 

- Pastanaga. A començaments d'abril es sembren les llavors.  

- Patates. Per Setmana Santa.
L'hort requereix esforç i constància, però la recompensa és molt gran.


- Pebroters. A principis de maig. 

- Pèsols. A darrers de febrer. 

- Tomàquets (tant si són de sucar, d'amanir, o de qualsevol tipus). La llavor de tomàquet abans sempre la plantava per la Candelera, al febrer. Ara la sembra a la lluna vella de març. A primers de maig, que ja no glaça, trasplanta les tomaqueres fetes de la llavor a l'hort.


A continuació us passem alguns enllaços on podeu ampliar encara més aquesta informació:

- Les Llunes. L'hort de Cal Trull.  
- Planificació de les tasques mes a més. Esperxats a l'hort.