dimarts, 22 de gener del 2013

Què és l’objecte 2012 DA14?

El proper 15 de febrer passarà a poca distància de la Lluna un dels objectes més propers, l’anomenat pels astrònoms l’asteroide 2012 DA14.

Els astrònoms estimen que, quan estigui més prop de nosaltres, l'asteroide passarà aproximadament a uns 35.000 quilòmetres de distància -molt més a prop que la Lluna que de la Terra- i encara més que alguns dels nostres propis satèl·lits en òrbita. L’òrbita dels satèl·lits geoestacionaris està per sobre dels 36.000 quilòmetres.

La seva descoberta a primers d’any; fou casual i dins d’un projecte de recerca de “brossa espacial”. Els sistemes informàtics van detectar un objecte en una zona de l’espai, en la què no s’esperava trobar res.

No es tracta de cap perill per a la Terra segons els astrònoms, ni en aquesta ocasió ni el la propera, a l’any 2020. Es pot confiar en els càlculs dels astrònoms sobre les òrbites dels d'asteroides. Després de tot dècades enrere, sabien prou sobre el càlcul d'òrbites per a enviar persones a la Lluna i portar-los sans i estalvis. Avui dia som capaços d’enviar vehicles espacials en òrbites al voltant d'objectes tan petits com els asteroides. Així que no, 2012 DA14 no ens copejarà en el 2013. Havia també una altra possibilitat remota, en l’apropament del 2020, però també s'ha descartat.

 

Què sabem sobre l'asteroide 2012 DA14?

La imatge de dalt mostra, que passarà molt més prop que l'òrbita de la Lluna, fins i tot més prop d’on orbiten els satèl·lits geoestacionaris
L’asteroide 2012DA14 és de tipus petit, en comparació amb d’altres. Encara que la seva grandària no s'ha precisat amb exactitud, es creu que només te uns 46 metres d'ample.

Si un objecte espacial com aquest copegés el nostre planeta, no provocaria la destrucció de la Terra. No obstant això, s'ha estimat que produiria l'equivalent de 2,4 megatones de TNT. Si es compara amb altres esdeveniments d'impactes coneguts en la Terra com el de l’any 1908 en Tunguska, una zona remota de Rússia, de la què l’explosió de 20,3 megatons va matar als rens i els arbres. Tot i que encara ara, no s’ha trobat cap cràter.
El nostre món està cobert al voltant del 70% per oceans. Això significa que el punt de destinació més probable de qualsevol asteroide està en l'aigua, no en una ciutat o una zona poblada.

Sabem que el 2012DA14 te una òrbita similar a la de la Terra. Aquesta és una raó perquè l'asteroide hagi eludit fins a fa poc als astrònoms. Podem estar segurs que molts astrònoms estan fent el seu seguiment curosament ara mateix.


Image en moviment del dia que es descobrí l’asteroide
La Sagra Sky Survey (LSSS)
http://www.oam.es/Asteroid_2012DA14.htm
L'asteroide passa la major part del seu temps lluny del nostre planeta. No obstant això, el camí el porta tant prop de la Terra dues vegades per òrbita, aproximadament cada sis mesos. L'última vegada que ens va passar  fou el passat 16 de febrer del 2012, quan tenia uns 2,5 milions de km de distància, el que equival a aproximadament 6 vegades la distància a la Lluna. 
Els astrònoms el segueixen perquè l’òrbita no és completament immòbil, però es té la certesa que no ens copejarà ni aquest febrer, ni en el 2020.

L'asteroide estarà dintre de l'abast de petits telescopis i binoculars sòlidament muntats, utilitzats pels observadors experimentats i que tenen accés als gràfics adequats d'estrelles. La NASA ens informa sobre la seva visibilitat, que l'asteroide es desplaçarà ràpidament de sud a nord i el punt més proper a la Terra serà al voltant de les 19:26 UTC (+1 hora a Espanya) i que arribarà aproximadament a una magnitud de -7, que és una mica més feble que la visibilitat a ull nu. 
Al voltant de 4 minuts després de la seva aproximació a la Terra, hi ha una bona probabilitat de què passi per l'ombra de la Terra, amb una durada d’uns 18 minuts (aprox.) abans de reaparèixer en l'eclipsi. Viatjarà ràpidament cap el nord, en el cel del matí i s’esvairà ràpidament en la lluentor. 

Eduard Garcia-Luengo
eduardg@salle.url.edu