dimarts, 26 de febrer del 2013

OFEGATS A LES BASSES DELS MOLINS (1857 i 1861)

Una de les dèries del qui subscriu aquests relats és la de localitzar molins fariners de Catalunya. Entre el miler i escaig de molins que he trobat, he pogut constatar nou morts ocorregudes en les basses dels molins. De les nou, quatre ho foren per suicidi i les altres cinc per accident. Tres dels morts eren joves que anaven a basses a banyar-se. D'aquests morts, com veurem, dues succeïren en dos molins de les contrades de Santa Coloma de Queralt. 

El dia 1 de febrer de 1857, trobaven ofegada a la bassa del molí Nou de Sant Gallard, Maria Prats, muller de Vicenç Vivó, ambdós veïns d'aquell llogarret. Un veí de Sant Gallard va declarar davant del jutge que aquell matí el matrimoni havia discutit molt acaloradament. No hem pogut saber si per accident, suïcidi o assassinat, ni tampoc per quins motius es va arxivar el cas sense aclarir res.

Un altre fet és l'ocorregut el 28 de juny de 1861, quan un grup de joves de Santa Coloma van anar a banyar-se a la bassa del molí de la Torre. Els nois sabien que si sortia el moliner, com solia passar, haurien de fugir a correcuita. Però en aquella ocasió el moliner estava enfeinat en la tasca de moldre i no va sortir. La tragèdia començava. Mentre que els nois es banyaven, de sobte, un es veié arrossegat pel remolí del cacau i s'ofegava irremeiablement. Els amics anaren corrents a buscar ajuda, però quan aquesta arribà, el noi ja havia mort. Es deia Jaume Cortadellas Morera i tenia 14 anys.



Salvador Palau Rafecas, el Galo (1997). Recull dels fets sagnants d'un tenebrós i apocalíptic segle XIX a l'Alt Gaià. Santa Coloma de Queralt. Associació Cultural Revista La Segarra.