dimecres, 13 de febrer del 2013

Dia mundial de la ràdio


Avui dimecres 13 de febrer es celebra per segona vegada “el Dia Mundial de la Ràdio”, (World Radio Day) proclamat per la Unesco (Organització de Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura) per reconèixer la tasca del què es defineix com a "mitjà d’ informació més universal".

Aquesta data és proclamada per la UNESCO amb la intenció de celebrar els inicis de la radiodifusió, així com millorar la cooperació internacional entre les emissores de ràdio i fomentar la presa de decisions per crear i proporcionar accés a la informació a través de la ràdio. És una excel·lent ocasió per cridar l'atenció sobre el valor únic de la ràdio, que segueix sent el millor mitjà per arribar a una audiència més àmplia que alhora evoluciona dia a dia cap a noves fòrmules i/o dispositius tecnològics.

La celebració d'aquesta jornada cada 13 de febrer, fou proclamada per la Conferència de la Unesco atenent així a una proposta presentada l’any 2008 per l'Acadèmia Espanyola de la Ràdio perquè aquest mitjà tingués assenyalat el mateix dia internacional que existeix tant per a la premsa com a la televisió.

L'Acadèmia Espanyola de la Ràdio, amb el suport de tot el sector internacional de radiodifusió, pretenia que la data escollida fos el 30 d'octubre, per homenatjar l'emissió aquest dia de l’any 1938 del mític radiodrama d'Orson Welles 'La Guerra dels Mons' . Però l'opinió de Rússia i Itàlia per fer valer una data relacionada amb els seus respectius inventors de la ràdio, Popov i Marconi, va motivar que es triés un dia diferent i menys polèmic, “el 13 de febrer” de cada any, per la data de la primera emissió de la ràdio de l'ONU l’any 1946.

La resolució de la Unesco assenyala que amb aquesta efemèride es vol "destacar el poder de la ràdio com a plataforma d'educació i de promoció de la llibertat d'expressió i del debat públic", així com el seu paper vital en la resposta ràpida i eficaç per atendre moments singulars de crisis i desastres ". Amb una cobertura capaç d'arribar al 95% de la població mundial, la ràdio "és sens dubte el mitjà informatiu més universal del món".

"La ràdio només té una cara quan hauria de tenir dos. És avui en dia un aparell de mera distribució així que jo, diu Brecht, faria un suggeriment: convertim aquest aparell de distribució en un comunicació, on l'oient no només escolti sinó que parli; i on l'oient no sigui un subjecte aïllat sinó que estigui interconnectat . Des d'aquesta perspectiva, la ràdio hauria de passar de ser una ens subministrador a encarregar d'organitzar les xarxes subjectes emissors i receptors ". Bertolt Brecht, "La ràdio com a aparell de comunicació".

«La ràdio seguirà sent indispensable per cobrir l'actualitat de cada regió del món i de cada país, en temps real i permetre que els joves trobin el seu" color musical "predilecte». Hervé Bourges

"La ràdio afecta la gent d'una manera molt íntima, de tu a tu, i ofereix tot un món de comunicació silenciosa entre l'escriptor-locutor i l'oient. "McLuhan, Marshall, Comprendre els mitjans de comunicació.


Algunes fites de la història de la ràdio


22 febrer 1857: Naixement de Heinrich Rudolf Hertz, físic alemany que va descobrir i divulgar la teoria electromagnètica de la llum formulada per Maxwell. Va ser el primer a demostrar de manera satisfactòria l'existència d'ones electromagnètiques en construir un aparell que produïa i detectava ones de ràdio. Els seus èxits van conduir a la invenció del telègraf i la ràdio sense fils.
25 abril 1874: Data de naixement de Marconi.
7 maig 1895: L'inventor rus Alexander Popov fa la primera demostració del seu radiorreceptor davant la Societat Russa de Física i Química. Aquesta data se celebra a la Federació de Rússia i a Bulgària com el "Dia de la Ràdio".
28 març 1896: Es commemora la primera transmissió sonora de Marconi.
2 juny 1896: Marconi patenta la ràdio.
27 juliol 1896: Marconi porta a terme la seva primera transmissió sense fils pública en codi morse.
15 abril 1912: Enfonsament del Titànic  La importància d'aquesta data es deu al gran nombre de vides de passatgers que la ràdio (telegrafia) va salvar.
13 agost 1912: El "Tractat de Ràdio" va ser aprovat als Estats Units. La ràdio és considerada un bé comú.
18 octubre 1922: La BBC, de propietat privada, va ser la primera organització nacional de radiodifusió del món. Fou fundada per la British Broadcasting Company Ltd
13 febrer 1946: Creació de la ràdio de Nacions Unides (Ràdio ONU).
28 agost 1963: Difusió del discurs de Martin Luther King que va convertir en fita el moviment dels drets civils als Estats Units.




UNESCO

Informa si fas alguna activitat relacionada amb el Dia Mundial de la Ràdio

http://www.unesco.org/new/es/communication-and-information/events/prizes-and-celebrations/celebrations/world-radio-day/

ONU  https://www.facebook.com/ONURadio

Pàgina oficial del Dia de la Ràdio  http://www.worldradioday.org/index_es.html





Eduard Garcia-Luengo