dimarts, 16 d’octubre de 2012

GRANS RECEPTES PER TOT L'ANY


La Josefina Cadens Gasol, veïna de les Piles, avui ens ha proporcionat les receptes d'un primer plat, un segon plat, i unes postres que li surten la mar de bones i que a casa seva els hi agraden molt. Ens comenta que aquests plats sempre són ben rebuts, sigui quina sigui l'època de l'any en què es facin.
La Josefina ens diu que ella cuina molt a ull, sense mides ni temps establerts. Això és senyal que ja a temps que cuina. Anem a veure quins plats ens ha preparat la Josefina i a veure si ens atrevim a fer-los nosaltres!


CARGOLS AMB SUC (Una recepta de la meva iaia)

Ingredients: 

  • Sal
  • Costella
  • Botifarra crua
  • Pernil salat
  • Cansalada
  • Oli d'oliva
  • Ceba
  •  Tomàquet
  • All 
  • Botifarra negra
  • Farina
  • Cargols
  • Conyac
  • Fulles de llorer
  • Julivert
  • Bitxu
  • Pebre negre
  • Aigua
  • Ametlles
Preparació:
  1. Abans que res, salar una mica la costella, la botifarra crua, els taquets de pernil - que li dónen molt de gust al plat- i la cansalada i fregir-ho en abundant oli. 
  2. Després tallar la ceba, el tomàquet i l'all a trossets ben petits i sofregir-ho en una altra paella amb menys oli.
  3. Afegir el sofregit al tall i també afegir-hi la botifarra negra. Cal afegir la botifarra negra més tard perquè si s'hi posés abans es desfaria. 
  4. Afegir a la barreja els cargols bullits i tirar-hi mig got de conyac, les fulles de llorer, el julivert, el bitxo, el pebre negre, un got d'aigua i una culleradeta de farina perquè quedi més espesset.
  5. Deixar a foc lent que es vagi beient l'aigua i quan ja quedi poc perquè estigui llest tirar-hi una picada d'ametlles. Deixar coure una mica més i els cargols amb suc ja estaran llestos per ser servits.
BACALLÀ AMB LLENEGUES

Ingredients: 

  • Api
  • Julivert
  • Ceba
  • Peix per fer el fumet (espines, cap de rap, cap de lluç, morralla,...)
  • Els fredolics 
  • I la cansalada viada
  • llanegues
  • oli d'oliva 
  • sal
  • bacallà
  • farina
Preparació:
  1. Primer que tot, preparar el fumet de peix. En una olla posar-hi aigua i l'api, el julivert, la ceba i el peix i deixar a bullir una mitja hora. No cal posar-hi sal, després ja se n'hi posarà.
  2. En una paella, fregir les llenegues en abundant oli d'oliva. Tirar-hi un pessic de sal i fregir fins que quedin ben cuites.
  3. Retirar les llenegues de la paella i en el mateix oli regir-hi el bacallà prèviament arrebossat amb farina.
  4. Un cop fregides les llenegues i el bacallà posar-ho tot en una cassola i cobrir-ho amb el fumet de peix fins a tapar-ho.
  5. No remenar el contingut de la cassola, sinó fer moviments de rotació amb la cassola perquè no s'enganxi i no es trenquin els talls de bacallà. 
  6. Deixar que vagi coient-se tot beient-se el fumet i, quan pràcticament ja estigui cuit, tirar-hi una picada d'all i julivert per damunt i deixar acabar de coure una mica més, però no massa. El plat ha de quedar caldós i no eixut.
 
 

PASTA DE FULL AMB FRUITS SECS

Ingredients: 

  • Pasta de full congelada.
  • Crema
  • Fruits secs (nous, ametlles, avellanes, panses, etc)
  • 1/2 vaset de moscatell
  •  1 vaset i mig d'aigua
  • 1 vaset de sucre
  • Maizena
Preparació:
  1. Descongelar la pasta de full, estirar-la ben estirada i posar-la al forn fins que quedi rosseta.
  2. Amb la massa ja llesta, escampar la crema pel damunt d'aquesta.
  3. Fer una barreja de fruits secs i trossejar-los _ encara que també queda bé amb els ruits sencers_. A la barreja hi pot haver ametlles, avellanes, panses, nous, figues assecades, etc.
  4. Escampar curosament els fruits secs trossejats pel damunt de la crema catalana.
  5. I perquè el pastís quedi ben bonic i lluent en un cassó posar-hi un vas de cafè de moscatell, un vas i mig d'aigua, un vas de sucre, una cullerada de Maizena i fer-ho bullir fins que arrenqui el bull i quedi ben espesset.
  6. Amb la barreja, pintar el pastís amb un pinzell i ja estarà llest.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada