L'oli usat és un gran contaminant si no es reutilitza
Cada vegada que fregim aliments o quan obrim llaunes d'aliments conservats amb oli, estem generant oli vegetal usat. Aquest residu és aprofitable i llençar-lo a l’aigüera contribueix a contaminar el medi ambient i encarir la depuració de les aigües residuals provinents de les llars.
La mitjana catalana de producció d'oli domèstic usat es situa per sobre dels 4 litres per persona i any.
Tenint en compte els número d'habitants que hi ha al municipi de les Piles, això equival a més de 860 litres d'oli! Més de 85.160 litres d'oli si tenim en compte la població de la Comarca de la Conca de Barberà! I més de 30.262.412 litres si tenim en compte la població total de Catalunya!
Sobretot, no llançar l'oli per l'aigüera!
L'oli és un gran contaminat de l’aigua, si el llancem a l’aigüera comporta un mal funcionament de les depuradores, també la possible contaminació dels rius, del mar i/o dels aqüífers, ja que interferieix a la vida natural i degrada l'entorn. A més a més, llençar l’oli per la pica provoca problemes a les canonades dels desaigües de les cases i a les clavegueres, ja que les obstrueix.
L'oli vegetal reutilitzat pot esdevenir biodièsel
Segueix els següents passos per ajudar a transformar l'oli usat en biodiesel:
1r)
Guarda l'oli vegetal usat en una ampolla de plàstic (tan se val si es
de coca-cola, aigua o altres begudes). L'important és que sigui de
plàstic. En el teu ajuntament pots demanar l'embut d'olis per tal de fer
més fàcil la recollida.
2n)
Una vegada tinguis l'ampolla de plàstic plena t'has de dirigir al punt
del teu municipi on estigui ubicat el contenidor d'olis, el qual és de
color taronja. L'ampolla, plena d'oli, s'ha de llençar tancada amb el tap.
Quan: Cada 2n dimecres de mes.
De 10:00h a 17:00h.
On: Magatzem de l'ajuntament (Les Piles).
Sala de Ball (Biure).
Caseta de la Font (Guialmons).
3r) Una empresa encarregada de tractar aquest residu d'encarregarà de portar el teu oli a una planta de reciclatge.
Fer sabó de casa amb l'oli de cuina usat
Si en tenim ganes, de l'oli de cuina usat també en podem fer sabó de casa. Aquesta és la manera com tradicionalment s'ha reutilitzat l'oli domèstic usat.
Ingredients:
- 1 l. d'oli brut de fregir.
- 1 l. d'aigua (millor de pluja)
- 160 g de sosa càustica
- 2 gotes d'oli d'essència
Preparació:
1. En una galleda de plàstic abocar-hi l'aigua i anar-hi afegint la sosa poc a poc. Anar-ho remenant sempre en el mateix sentit fins que es desfaci.
2. Quan la sosa ja estigui desfeta amb l'aigua posar-hi poc a poc l'oli brut de fregir i seguir-ho remenant en el mateix sentit.
3. Quan la barreja vagi agafant una textura més espessa, afegir-hi les gotes d'oli essencial (romaní, mandarina, espígol, etc).
4. Remenar una mica més perquè l'essència es reparteixi per tota la barreja i abocar la pasta de sabó líquida en qualsevol motlle de plàstic, cartró o fusta (algun recipient que la sosa no pugui danyar).
5. Deixar reposar el sabó en el motlle durant una setmana i després els desemmotllar-lo i, si s'escau, procedir a tallar-lo en sabons més petits perquè encara serà una mica tou.
6. Després deixar-lo reposar almenys un mes més en un lloc on s'assequi massa (preferible en rebosts o cellers).
Fonts d'informació utilitzades:
Tal i com s'ha aprofitat sempre l'oli de la cuina, fent sabó! Hi trobo a faltar, però, un parell d'observacions: cal anar amb molt de compte amb la sosa càustica, ja que fa cremades importants si ens va a parar a la pell. I l'altra, el sabó resultant de l'oli de fregir té moltes impureses i va bé per rentar la roba, per exemple. Si el que volem és fer sabó cosmètic, hauríem de fer servir oli d'oliva net.
ResponElimina