Un dels avantatges de viure al camp és la possibilitat de poder veure el cel, i especialment els moviments del astres dia a dia. El cel canvia cada nit, cada hora, cada segon! El fet de saber reconèixer les constel·lacions i els seus principals estels, els planetes que són visibles a ull nu, ja és suficient per gaudir de l’Astronomia. Un telescopi és una eina molt interessant quan ja se sap que mirar i on trobar-ho. Una carta del cel i uns prismàtics 10x50 són és un bona ajuda. Bé, a l’hivern cal quelcom més, com abrigar-se i disposar d’un termo de tè o cafè.
Eduard Garcia-Luengo
expersat@msn.com
Mart
Durant els mesos propers passaran alguns esdeveniments particularment interessants que no es repetiran fins d'aquí molts anys. Sols per això, per no perdre-s’ho, interessa.
El proper dia 3 de març, el planeta Mart és troba en oposició. Això vol dir que és en el punt més proper a la Terra i que aquesta, es troba enmig de Mart i del Sol. Les oposicions de Mart succeeixen cada 780 dies aproximadament (2 anys i 50 dies). Les més favorables esdevenen cada 15 anys. De fet, la darrera més favorable va ser el dia 28 d'agost del 2003 i no n'hi haurà cap altra semblant fins al 27 Juliol del 2018.
Convé ressaltar la importància de la passada oposició de Mart de l’any 2003, ja que va ser el moment que Mart ha estat més pròxim a la Terra en els últims 5.000 anys, trobant-se únicament a 55.758.005 Km. de la Terra. En els darrers 50 anys, i durant tot el segle XXI no hi haurà altra oposició tan favorable del Planeta Vermell.
Durant aquest any 2012, els dos plantes que més brillen al cel es retrobaran a menys de 5º un de l’altre. Un cop serà el 13 de març al capvespre, i l’altra al començament de l’estiu, quan Venus es faci visible a l’alba.
El dimarts dia 13, observeu cap l’Oest uns 90 minuts després de la posta de sol.
El 25 de març, la Lluna en quart creixent es situarà a la dreta de Júpiter. Al dia següent la Lluna s’haurà apropat a l’esquerra de Venus. Aquest detalls us permetrà fàcilment la localització d’ambdós planetes. A grans trets, es pot diferenciar un estel d’un planeta perquè la llum que reflexen els planetes no fan pampallugues envers de la que fa la dels estels.
Els planetes
Mercuri, és visible a l’Oest durant la primera setmana de març als capvespres, després perd visibilitat.
Venus, visible a l’Oest, cap al capvespre i durant les primeres hores de la nit.
Mart, visible tota la nit en la constel·lació de Leo.
Júpiter, visible a la primera part de la nit, a Àries.
Saturn, visible tota la nit a Virgo.
Fenòmens astronòmics
El dia 1 Lluna en quart creixent
El dia 3 Mart es troba en oposició a uns 101 milions Km de la Terra.
El dia 10 Lluna en el perigeo. (més a prop nostre )
El dia 20 comença la primavera.
El dia 26 Lluna a l’apogeu (més lluny)
Com saber l'hora mitjançant els estels?
Les estrelles ens permeten saber quina hora és (sempre que sigui de nit, és clar!). Per poder fer això cal conèixer el cel nocturn, i saber identificar-ne algunes de les principals constel·lacions visibles en les diferents èpoques de l’any.
Reconèixer l'hora és relativament fàcil si se sap l’hora a la qual es pot veure el mateix cel (les mateixes constel·lacions en les mateixes posicions del cel) varia dues hores cada mes. És a dir, el dia 1 de febrer a les 22h veiem aproximadament el mateix cel que l’1 gener a les 20h, o que l’1 de març a les 0h (=24h).
Deixarem per a la propera, comentar què són les ocultacions i els trànsits.
Que en gaudiu!
Gràcies Eduard per compartir els teus coneixements! Ja feia dies que amb el Llorenç ens preguntàvem que era exactament aquell punt tant lluminós. Seria un planeta, un estel... Per sort has escrit aquest complert article i ja podem dir "mira que bé es veu Mart!"
ResponElimina