dimarts, 7 de juny del 2011

L'aparent menir

Més o menys a l'encreuament de camins de les Piles i la pista que va de Pontils a Biure, hi ha una curiosa pedra que a priori sembla un menir prehistòric, però que en realitat ni és un menir ni té tants anys com aparenta.




Aquesta gran pedra porta una inscripció que ja ni s'entén, però que gràcies a la Fina Malet sabem que hi diu - o hi deia inicialment- i quin és l'origen d'aquesta:


PER DECRET NÚM 1238/76 DE
DATA 08-04-76, AQUESTA PART 
DE LA SEGARRA, ANOMENADA 
BAIXA O TARRAGONINA, 
REP LA PROTECCIÓ "D'IRYDA"
AQUESTES CARRETERES SÓN UNA 
MOSTRA I BENEFICIA ELS MUNCIPIS

CONESA
FORÈS
LES PILES
LLORAC
PASSANANT
QUEROL
STA COLOMA DE QUERALT
STA PERPETUA DE GAIÀ
SAVALLÀ DEL COMTAT
VALLFOGONA DE RIUCORB

EN MOSTRA DE GRATITUD A TOTS
ELS ESTAMENTS I PERSONES QUE 
HI HAN INTERVINGUT HEM 
AIXECAT AQUESTA PEDRA, QUE 
FOU ARRENCADA PROP D'AQUÍ 
PER DONAR PAS A LA CARRETERA.


Font: Benviure, dues històries de l'alt Gaià, Salva Torres i Domènech. Santa Coloma de Queralt. Publicitat TAfaenr, s.l.

3 comentaris:

  1. I tota la vida pensan que era cosa de l'Obelix

    ResponElimina
  2. Fa unes setmanes que vaig seguint la publicació del Blog. Volia felcitar-vos a tots els que hi col·laboreu per la tasca i continguts que aporteu, especialment perquè a les persones que com jo, que "nous vinguts" i no coneixem gaire la comarca ens permet gaudir del valor històric i documental.
    Volia suggerir-vos donar un pas més amb la possibilitat de què les aportacions que citin dades geogràfiques, les documentessiu amb les coordinades geogràfiques del lloc. Al valor històric i afegirieu l'opció de fer una ruta de "descobriments"

    ResponElimina
  3. Gràcies per la teva aportació, és una bona idea que no se'ns havia passat pel cap. En breu, intentarem ubicar al mateix bloc tots els elements patrimonials i altres que ho requereixin.

    Moltes gràcies de nou!

    ResponElimina